НОВИНИ

Официално: Вече влизаме в Турция само с лична карта

Турция вече пуска българските туристи с лични карти, обявиха туроператори, цитирани от специализирания сайт travelnews.bg.

„Автобусът ни мина границата на ГКПП-„Капъкуле“ и „Капитан Андреево“ с лични карти. Проверката става много бързо, като властите само предоставят лист, на който пише, че може да останете до 90 дни в страната“, заяви управител на туристическа фирма.

Според нея мярката ще доведе до увеличаване на българските туристи в южната ни съседка.

„Интересът е много голям и резервациите за август и септември нарастват след излизането на новината за премахването на задграничните паспорти“, коментира още тя.

Задграничните паспорти на българите не се изискват при транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в Турция. Указът на президента Реджеп Тайип Ердоган беше публикуван преди няколко дни, но не беше уточнено от кога влиза в сила. Според решението българите ще могат да влизат в страната само с лична карта.

Посещението на Одрин от българите започва да се увеличава през последните дни. Търговците, които поради липса на клиенти, стояха без работа през изминалите седмици, започнаха да си спомнят старите времена благодарение на активизирането на туристите след решението, посочва турската телевизия НТВ. Телевизионният канал отбелязва още, че по улиците на Одрин буквално „няма къде да се стъпи“ от хора, които покриват много от нуждите си в града – от храни до облекло, от домашни потреби до препарати за почистване.

Над 16 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция от началото на тази година, което е със 185,7% повече в сравнение със същия период на предишната година, съобщи днес местното Министерство на туризма. Най-много чуждестранни туристи са пристигнали от Германия, Русия, Великобритания, България и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.