НОВИНИ

Северна Македония върна на Украйна танкове Т-72, получени през 2000 г. (редактирано)

Министерството на отбраната и въоръжените сили на Република Северна Македония потвърдиха, че страната е дарила на Украйна трето поколение танкове, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Без да уточни броя на дарените на Украйна танкове, министерството на отбраната на Република Северна Македония заяви пред МИА, че танковете са неконкурентни и несъвместими със стандартите на НАТО и ще трябва да бъдат използвани допълнителни ресурси в предстоящия период за тяхното разрушаване.

Северна Македония вече дари военна техника за Украйна няколко пъти в съответствие с техните искания и нужди и в координация със съюзниците от НАТО, заяви министерството на отбраната в Скопие. Република Северна Македония като надеждна членка на НАТО, в съгласие със съюзниците и партньорите, зачитайки териториалната цялост, суверенитета и правото на самоотбрана на Украйна, като същевременно строго осъжда агресията на Русия срещу Украйна, взе решение за изпращане на министерството на отбраната на Украйна на определено количество материални средства, посочиха от ведомството.

Конвоят с въпросните танкове Т-72 е потеглил в четвъртък към Украйна, съобщи сръбската телевизия РТС. В първоначалния вариант на статията имаше грешка по вина на първоизточника. Съобщихме, че тези танкове са били предоставени на властите в Скопие от Русия през 2000 г. по време на бунта на албанците. Всъщност бронираните машини са дадени на Северна Македония от Украйна. В арсенала на македонската армия има 31 танка от този тип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.