ЗДРАВЕ

Двата най-нови симптома на Омикрон поразяват устата – ето за какво да следите

Учени и лекари по цял свят постоянно обновяват списъка със симптоми на коронавируса. Последният вариант, който причини значителни неприятности, е Омикрон, който вече има и своите подварианти.

Освен, че вирусът се променя, така че да атакува възможно повече хора, променят се и симптомите му.

И докато досега най-вече свързвахме коронавируса с температура, кашлица и загуба на обоняние, към списъка вече са добавени още два необичайни симптома на Ковид 19 . От друга страна, благодарение на тях, ще можете да направите разликата между корона и грип.

Вариантът Омикрон успешно заобикаля имунитета и отприщва нова вълна от коронавирус по света. Може да си мислите, че само треска, кашлица и задух са симптомите, които показват инфекция, но всъщност вариантът Омикрон носи нови симптоми, които може да не свързвате с настоящия вирус.

Говорим за т. нар. “географски език” и афти.

Това, което най-много притеснява здравните специалисти, е фактът, че новият подвариант на коронавируса може да зарази и тези, които наскоро са преболедували.

географски език симптом

Експертите казват, че симптомите не се различават много от тези, които са следили Омикрон от появата му, но добавят два нови симптома към списъка, а именно появата на афти в устата и така наречения географски език.

Приложението Zoe Covid Study съобщава за афти ( рани в устата ) като често срещан симптом на инфекция с Омикрон . От 59 заразени с новия коронавирус язви в устата са се появили при 24 пациенти.

афти симптом

Според учените този симптом често се свързва със загубата на обоняние и вкус.

Друг възможен нов симптом на коронавируса е така нареченият географски език , т.е. език с червеникави и бели ръбове или с дълбоки бразди, които са доста изразени и приличат на релефна карта.

За да се предпазим от разболяване е препоръчително носенето на маски, особено в затворени помещения, където има много хора, и дистанция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *