НОВИНИ

Можем да внасяме алжирски природен газ, но дали правителството търси решения или просто има задача да върне Газпром?

„Има вариант да внасяме алжирски природен газ, но трябва да се действа внимателно и да се наваксат пропуснатите възможности през последните десетилетия. Това става ясно от срещите ми там през последните дни, включително и в качеството на председател на парламентарната група за приятелство с тази държава (изцяло на мои разноски, без един лев изхарчена държавна пара).

Схемата може да бъде суапова сделка с износ от Алжир за Италия, като ние вземем от договорените за Апенините количества от Азербайджан. Изразява се учудване, че досега не сме влезли в разговори с тази страна, при положение, че е от големите износители за Европа – 55 млрд м3 за 2021 година, а тази и повече, при наши нужди от 3 млрд м3 (два ако махнем азерския).

При това алжирците сключват сделки ако и насрещната страна има какво да им предложи. Ние имаме зърно, което тази година се очертава да е дефицитно за Африка. Имаме и силни инженерингови фирми във ВЕИ сектора, който Алжир се стреми да развива силно. Така че сме една стъпка напред.

Алжир е държавна икономика и сделки могат да се сключват на междуправителствено ниво. Затова и вече се чухме с вицепремиера Христо Алексиев, а през седмицата ще обсъдим последващи действия. Сега е времето да се види дали правителството търси активно решения (все пак цял щаб създадоха) или просто има задача да върне Газпром. Националният интерес е да можем да внасяме от повече места, за да сме независими.

На снимката е част от посолството ни. Целият комплекс е 18 декара, от които два 6 етажни блока (единият се дава под наем на Испания). Благодаря на посланик Румен Петров за съдействието.

Вярвам, че България може да спечели много от възобновяването на контактите си с Близкия изток и Африка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *