НОВИНИ

Крие ли имуществото си Слави Трифонов?

За втора поредна година лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов продължава да крие имуществото си от обществото, а антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да си „затваря очите“ за нарушението. Тя все още не е обявила, че е започнала регламентираната в закона проверка по случая „Трифонов“, пише „Мediapool“.

Лидерът на ИТН отказва да изпълни закона от встъпването си в парламента през 2021 г. насам. Той беше длъжен да подаде декларация първо като народен представител, а след това – като лидер на партия. Всеки политически лидер, получаващ държавна субсидия, трябва да подаде встъпителна декларация, в която да декларира имуществото си.

Доскоро името на Трифонов дори не фигурираше в списъка на КПКОНПИ на неподалите в срок декларация, но вече е включен в него, става ясно от най-новите данни в публичния регистър на антикорупционната комисия, актуални към 5 август 2022 г.

При неподаване на декларация КПКОНПИ трябва да състави акт за нарушение на Слави Трифонов. Той може да направи писмени възражения по него, с които да обясни причините за неподаването на декларацията.

Виж и това:  Делян Добрев: Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати!

Преди месец и половина КПКОНПИ отказа да отговори на въпросите на Mediapool дали е образувана проверка на имуществото на Слави Трифонов и какви са резултатите от нея, ако е била образувана. Според комисията това не е информация, която се дължи на обществото по реда на закона за достъп до информация.

До този момент Слави Трифонов не е коментирал причините за неподаването на имуществена декларация.

За разлика от него, бившият депутат от ДПС Делян Пеевски за поредна година е обявил солидно имущество, което обаче е по-скромно в сравнение с предходни години.

За 2021 г. Пеевски е декларирал вземане за 20 млн. лв. от разпределен дивидент. Политикът е обявил също банкови влогове за над 3.5 млн. лв., въпреки че финансовите му операции бяха сериозно затруднени, след като той попадна под санкциите на американския закон „Магнитски“.

Бившият депутат от ДПС е обявил още около 1.5 млн. лв. налични парични средства. Декларирал е и акции за 4 млн. лв. в дружеството „Интръст“ ЕАД.

Както и в предходни години, Пеевски е посочил и куп имоти и автомобили, които ползва под наем.

Доскорошният шеф на Националната агенция за приходите Румен Спецов, който бе уволнен от служебното правителство, пък е декларирал закупен от съпругата му Плама Спецова апартамент от 127 кв. м. в Дубай на стойност 1.1 млн. лв. Преди да заеме най-висшия пост в НАП, бившият данъчен години наред живееше в Дубай със съпругата си.

Виж и това:  Цветан Василев вече не е в полизрението на „Интерпол“

Според декларацията произходът на средствата е банков кредит. Сумата от 1.1 млн. лв. е приблизително същата, която бившата фирма на Спецов „Гранекс Трейдър“ дължи на бюджета години наред, след като бившият данъчен я е продал на малоимотно лице по време на ревизия през 2016 г.

Наскоро пък се разбра, че миналата година, когато съпругата на Спецов е купила апартамента, НАП е направила кампания за проверка на 23 българи с имоти в Дубай. Не е ясно дали сред тях е била и самата Плама Спецова.


Вече може да ни следвате и в „Telegram“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.