СВОБОДНО ВРЕМЕ

Родното черноморие: Порция цаца е 10 лв., попчета – 13 лв., лаврак – 30 лв., а калканът – 50 лв.

Около 20-25 % е подскочила цената на рибата край морето тази година. Клиенти има, тъй като ресторантьорите гъвкаво лавират – хем да не загубят клиентите си, хем да оцелеят. В капанче, недалеч от Ропотамо пържената цаца е 8 лв., колкото е и край ресторантче край Камчия. Малко по-скъпо е на самия плаж, където порцията достига десетачка, информира “Фрог нюз“.

Пърженият сафрид и на Юг, и на Север по Черноморското крайбрежие е “златен”. Струва по петнадесетина лева на калпак. Порция попчета е 12-13 лв. А няколко чернокопа на скара са около 25 лв.

Бялата риба е към двадесет лева. Лавракът гони тридесетина лева.

Калканът е почти една банкнота с лика на Пенчо Славейков. Толкава е и хищният лефер. Удоволствие за богати и авантюристи…

За къмпингите летуващите си купуват риба от магазаните в Бургас, Варна, Созопол и Несебър. Има разлика в цените, но не е голяма. Хамсията е към 5 лева, калканът по 40 лв. килото, пресните попчета са по десетина лева.

Има и риба почти от морето на борсите в големите морски градове – гюмюш – 6 лв., пресен сафрид на 10-12 лева и чернокоп твърдо на 15 лв. Морски кефал се предлага на 10-12 лв. за килограм, едри попчета – 15 лв., лавракът е 15 лв, ципурата – 20, а калканът достига максималната за пазара цена от 40 лева за кг.

Виж и това:  На плажа в Лозенец: Купуваш две бири и литър и половина вода, плащаш 21 лв. и ти „светва“

Да идеш на море и да не похапнеш рибка е все едно като приказката за Рим и Папата. Но колко и каква риба ще ядеш, зависи и от това колко “морски” пари си заделил. Думата ни е за пристосмъртните българи. За богаташите и за рибата в баровските курорти цените хвърчат нагоре – тях няма да ги мислим.

Народецът е доволен на малко риба и няколко ледени бири. За децата – пържени картофки и по една кола, по изключение, че трудно заспиват…


Вече може да ни следвате и в „Telegram“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *