СВОБОДНО ВРЕМЕ

Тормозено в САЩ българче търси близките си в Родината

Малко над 300 български деца са осиновени в чужбина през 2016 г., най-много от тях – в САЩ. Сред българчетата с ново семейство в Щатите през тази година били и Златка и брат й Съби. Двамата били осиновени от многолюдно семейство в американския щат Вирджиния, но вместо в мечтания нов свят, те се оказали в петгодишен ужас на глад и физически тормоз. В крайна сметка се наложила намесата на щатските власти и двете деца били поверени на различни осиновители и настойници. Сега с помощта на новия си законен настойник Златка се опитва да открие българските си корени. А преживеният тормоз е изтрил от съзнанието й родния й език.

„Била съм на 3-4 г., когато майка ми, Пенка Георгиева Козарова, ме е оставила в дом за осиновяване“, сподели Златка на английски език пред BG VOICE. Родена на 15 февруари 2004 г. в Бургас, Златка Пенкова Козарова разказа, че майка й я е посещавала няколко пъти, докато е била в Дом за деца, лишени от родителски грижи, „Щурче“ в град Средец, Бургаска област. 17-годишното сега момиче е срещало баща си само веднъж, преди да бъде осиновена от американско семейство през февруари 2016 г., но не помни името му.

Златка смята, че в сиропиталището в Средец има хора, които знаят кои са родителите й.

Осиновителите на Златка в САЩ се оказали с над 15 деца, включително още три деца, които са осиновени от България. Сред тях е и брат й. През следващите пет години осиновителите не се отнасят добре към Златка – не й разрешават да разговаря с брат си, да говори на български език и дори да споменава България което е причина да забрави родния си език.

От няколко месеца Златка живее в щата Оклахома, където за нея се грижи законен настойник – университетски преподавател по кибернетика, с научни степени, който владее няколко чужди езика. Преди 20 г. жената остава напълно сляпа и посвещава живота си на работа и отглеждане на деца в неравностойно социално положение. Приемен родител на 37 момичета и момчета, осиновител на три деца. Дефицитът на зрение не й пречи да продължава да преподава онлайн, да провежда домашно обучение на своите деца, за да ги подготвя за гимназия.

Законният настойник, пожелал анонимност, обясни, че ще изчакат Златка да навърши 18 г. през 2022 г. и ще посетят България, за да открие тя биологичните си родители. От думите на настойника стана ясно, че са наели частен детектив и адвокат в България за откриването на роднините на българката и за да върнат на Златка родния й език и българската култура.

Догодина Златка ще може да се обърне и към българския съд за разкриване на информация за биологичните й родители.

Виж и това:  Орлин Горанов криел две деца от Кристина Димитрова! Покъртителна изповед от певеца за връзката си с блондинката

 

От Регионалната дирекция за социално подпомагане – Бургас към Агенцията за социално подпомагане съобщиха пред BG VOICE, че „осиновителите или навършилият пълнолетие осиновен могат да поискат от Окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това.“

Но от дирекцията уточняват, че Златка и Съби са международно осиновени и в този случай Софийски градски съд /СГС/ е компетентният съдебен орган, който е разгледал молбата за осиновяване.

„Информация за разкриване на рождените родители на осиновените деца може да бъде предоставена само по съдебен ред, чрез постановяване на съдебно решение на СГС. Молба до компетентния съд (в настоящия случай Софийски градски съд) може да се подаде само и единствено от осиновителите или от навършилия пълнолетие осиновен, с описание на важните обстоятелства, които налагат това“, заключават от дирекцията.

Член 105 от Семейния кодекс позволява разкриване произхода на осиновено дете

В края на януари 2021 г. Върховният касационен съд /ВКС/ взе ключово решение, което дава възможност на осиновените по-лесно да откриват биологичните си родители. Според тълкуванието правото на осиновения да познава произхода си може да бъде ограничено единствено ако се упражнява с намерението да се увредят правата на трети или с неморална или користна цел. С решението съдът разтълкува какво има предвид чл.105 от Семейния кодекс под важни обстоятелства, заради които на осиновения може да бъде разкрито кои са биологичните му родители. До този момент съдът не се бе произнасял по този казус. Съдиите отбелязват в решението си, че „важни обстоятелства“ по смисъла на чл. 105 СК са всички тези факти от обективната действителност, които са свързани със съществени за осиновения обстоятелства – от здравен, социален, морално-етичен или правен характер, и при наличието на които за него биха се породили определени правомерни правни последици, респ. такива, които са свързани с гражданскоправния, здравния, социалния му статус, с неговия мироглед и душевен живот, при съобразяване на съществуващите в обществото морално-етични правила и при зачитане на личния и семейния живот както на осиновения, така и на неговите осиновители и биологични родители.

Тази промяна може да помогне на Златка да открие биологичните си родители.

Виж и това:  Тодор Живков напълно забравен от близките си

Според данни на Министерството на правосъдието през последните години най-много българчета са осиновени в САЩ, Италия, Франция, Испания и Нидерландия. Българското законодателство гласи, че към процедура по осиновяване в чужбина се пристъпва, когато няколко пъти има отказ от български семейства да осиновят детето. През последните около 3 г. над 640 български деца са осиновени в чужбина.

Ако желаете да помогнете на Златка да открие родителите си, можете да пишете на имейл Njo2993@gmail.com.

Източник: BG-VOICE


Вече може да ни следвате и в „Telegram“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *