НОВИНИ

Вкарват ни в списъка с длъжници, ако не закрием стара сметка

Минимум 60 лева годишно плащат потребителите на обслужващата банка, чиито заплати се превеждат на дебитна карта. Това изчисли финансовият експерт Десислава Николова, предава „Телеграф“.

Сумата се взима автоматично от банката, като таксата за обслужване на сметка се тегли веднъж месечно, а кешът от банкомата на всяко теглене.

80 на сто от банките имат сходни такси за поддържане на сметка, като те са в рамките на 2,50-2,70 лева месечно по данни на финансовия сайт „Моите пари“ към 1 юни тази година. След тази дата обаче имаше корекции в посока нагоре, уточни Николова.

Например има банки, които предлагат пакети с месечна такса от 4-5 лева, а други стигат и до 20 лева за поддръжка и ползване на бонуси.

За пример е взета такса от 2,60 лева на месец, или 32,40 лева годишно.

Услуги

Сумата, която взимат банките за теглене от банкомат, вече не са фиксирани, а повечето са процент от изтлените пари.

Например за теглене на 1300 лева, колкото е средната работна заплата към края на юни според данни на Националния осигурителен институт, таксата ще е 1,95 лева, ако парите се теглят от устройство на същата банка.

В случай, че се ползва банкомат на друга институция, таксата скача на 2,60 лева. Така годишно при единия случай потребителят плаща минимум 23,40 лева при теглене на цялата заплата от банкомат, на чиято банка е картата му, а в другия тя е 31,20 лева, ако взима кеш от АТМ на друг трезор.

Виж и това:  Край на авантата с 25 ст. за гориво!

Неизползвани

Николова съветва хората, които имат карти и сметки в други банки, но не ги ползват от дълго, да ги закрият, защото таксите продължават да вървят, дори като няма движение.

Има случаи, в които потребител е вкаран в Централния кредитен регистър за натрупано от начисляване на такси по неизползвана сметка задължение на стойност около стотина лева. Не само длъжници с големи суми заеми влизат в регистъра, подчерта Николова.

Таксите на банкомата плаващи

Таксата за теглене на пари от банкомат при голяма част от банките не е фиксирана, а е процент от сумата, но не по-малко от 20 или 30 ст. Това става ясно от класация на финансовия сайт Моите пари. При по-големите банки, сред които КВС Банк, Алианц и ПИБ, минималната удръжка е 30 стотинки. Според тарифата на институциите обаче се удържа 0,1% от изтеглената сума, но най-малко 30 ст.

Така ако дръпнете от банкомат 400 лева, ще платите 40 стотинки. Ако дръпнете 300, ще платите 30 стотинки. Ако изтеглите 100 или 200 лева, също ще платите 30 стотинки.

Според класацията в момента най-големите банки, които имат и най-много картодържатели, прилагат най-неизгодните такси за теглене от банкомат. В Пощенска, УниКредит Булбанк и Банка ДСК удръжката е 0,15% от сумата, но минимум 30 стотинки. Така в този случай за 400 лева в брой ще има удръжка от 60 стотинки.


Вече може да ни следвате и в „Telegram“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.