НОВИНИ

Доц. Кунчев стресна с тази К-19 прогноза и коментира тревожните думи на ген. Мутафчийски

Едната новост е, че този експертен съвет, който работи към министъра, обсъжда ситуацията на седмична база. Решенията й демек може да се променят всяка седмица. Това заяви в ефира на Нова тв държавният главен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кучнев.

„Това, което сега се променя е скъсяване на сроковете за изолация на болните и за контактните лица – от 10 на 7 дни за първите, а за вторите на 5 дни. Ваксинирани и преболедували няма нужда да бъдат изолирани“, каза той.

По думите му е нужно гражданите да се изследват, за да властите бъдат наясно колко тежка е епидемията.

Според него в страната ни не се изследват толкова много, колкото в Западна Европа.

И все пак според него най-важно е поведението на един болен – дори и той да не се тества, ако се изолира, за да не зарази другите, без значение дали с грип или ковид, това би било отговорно и правилно поведение.

„Има хора, които са предразположени да боледуват ковид. В зависимост от имунния им статус, някои хора са по-податливи“, коментира Кунчев.

Специалистът не смята, че мерките, които прилагат в Китай, са приложими и в Европа. „Не искаме тук да пречим на нормалния живот. Това ще проличи по време на началото на учебната година и по време на изборите“, уточни той.

Кунчев призна, че в момента вирусът протича много по-леко. „Осем пъти по-малко хора влизат в болница. Смъртността я има, но е много по-ниска. Ние някак за жалост свикнахме с нея. Приемаме я малко като даденост“, каза доц. Кунчев.

Виж и това:  Разследване: Дни преди да застреля съпругата и себе си, военният сторил нещо брутално в Стара Загора

Инспекторът коментира думите на ген. Мутафчийски, че легловата база при него е заета и няма места за прием на болни:

„Това е изолиран проблем. ВМА е много наситена на желаещи да се лекуват точно там. Във всички останали не е толкова висок процентът на заетост на леглата“, каза Кунчев.

По думите на Кунчев няма нужда хората да се притесняват, ако няколко пъти боледуват от ковид. “Ако можем все пак да го избегнем, трябва да се опитаме да го направим“, категоричен бе той.

Кунчев призна, че няма прогноза за зимата: „При един нов вирус, който непрекъснато вади нови и различни щамове, е трудно да се правят прогнози. Този вирус върви по правилния път – да се приспособи към човека и да си циркулира. Дали обаче ще има изненади и ще се появи нов щам, не мога да кажа“, призна той.


Вече може да ни следвате и в „Telegram“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *