ЗДРАВЕ

Яденето на една определена храна води до рак!

Яденето на една определена храна води до онкологични заболявания. Такива сензационни констатации са публикувани в доклада на Световната здравна организация.

Това става ясно от резултатите от проучване на 22 експерти от 10 страни.

Според експертите към първата категория канцерогенна опасност спадат продукти като колбаси, салами и шунка. Но необходимо ли е да станете вегетарианци?

Колко учени от Международната агенция за изследване на рака вече са станали вегетарианци, не се уточнява в доклада на Световната здравна организация.

А непреработеното червено месо – свинско, телешко, агнешко и особено месните продукти от него – колбаси или салами са директен път към среща с онколог, казва д-р Курт Шрайф, цитиран от zdrave.to.

“Това се основава на реални доказателства, че яденето на преработено месо води до рак на дебелото черво”, казва той.

Виж и това:  ВЪЛШЕБЕН ПРАХ: всяка жена трябва да яде по 1 чаена лъжичка на ден – лекува костите и регулира хормоните

“Съществува и риск от рак на панкреаса. И дори само 50 грама порция преработено месо дневно увеличава риска от колоректален рак с почти двадесет процента”.

Причината, според експертите на СЗО е глифозатът, съдържащ се в червеното месо. Това е най-широко използваният хербицид в света и всъщност се използва за борба с плевелите.

И въпреки че винаги се е смятало, че този химикал има ниска токсичност, лабораторни наблюдения на същата Агенция за изследване на рака показват: когато се даде определена доза глифозат, се появяват злокачествени тумори при мишки и плъхове. Въпреки това, лекарите смятат, че всичко зависи от дозировката, а също и от изяденото количество.

И все пак любителите на колбаси, могат да въздъхнат с облекчение, защото в състава на много колбаси делът на месото е толкова незначителен, че понякога не могат да го намерят дори в сериозни лаборатории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *