НОВИНИ

Украйна за първи път нанесе удари с американски ракети AGM-114 Hellfire, какво е това оръжие СНИМКИ

За първи път в Украйна са използвани американски ракети AGM-114 Hellfire, съобщават световните издания.

Ракетите AGM-114 Hellfire са използвани за нанасяне на високоточни удари по Енергодар. За това свидетелстват намерените останки от ракети, произведени в САЩ.

Трябва да се отбележи, че ракетите могат да бъдат изстрелвани само от чуждестранни бойни хеликоптери или от безпилотните самолети MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper, които САЩ по-рано искаха да прехвърлят на Украйна.

Официално не се съобщава за доставки на ракети AGM-114 Hellfire, но намерените останки от тези ракети показват, че те са били активно използвани за обстрел на територията на Енергодар и най-вероятно на територията на Запорожската АЕЦ. Ракетите са с малък обсег, но не са предназначени за наземно нападение.

Заслужава да се отбележи, че това е базовата версия на ракетата AGM-114 Hellfire, която вече не се използва от американската армия поради появата на съвременни варианти.

Подробно проучване на електронните платки от ракетите, намерени на мястото на удара в Енергодар, показват, че това е ракета, базирана на първото поколение американска ракета AGM-114 Hellfire, която е била извадена от употреба преди около 30 години (през 1992 г.).

Тя няма нищо общо с ракетата Brimstone, въпреки че на външен вид има сходни характеристики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *