НОВИНИ

Ердоган настоява Русия да върне Крим на Украйна

Връщането на Крим към Украйна е изискване на международното право, заяви президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган във вторник в онлайн включване на срещата на върха на т. н. Кримска платформа в Киев.

Държавният глава на Турция, цитиран от Анадолската агенция, припомни, че Анкара не признава анексирането на Крим, смята тази стъпка за незаконна, което и заявява открито от първия ден на анексирането. „Позицията на страната ни по отношение на Крим се основава не само на буквата на закона, но е и фундаментално отражение на моралните позиции на Анкара. Връщането на Крим към Украйна също е изискване на международното право. Запазването на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е критично важно не само за региона, но и за глобалната сигурност и стабилност“, каза турският президент.

Ердоган засегна и един значим за интересите на Турция в региона проблем – този с кримските татари. Той нарече защитата на правата и сигурността на сънародниците си от средите на кримските татари един от приоритетите на Турция. „Анкара следи внимателно процесите в Крим. Във връзка с това отново призовавам за освобождаването на първия заместник на Меджлиса на кримскотатарския народ Нариман Джелал и неговите съратници, които бяха задържани след първата среща на върха на Кримската платформа“, каза президентът на Турция. От момента на анексирането на Крим от Русия и подчиняването на полуострова на руската правораздавателна система представители на кримските татари са обект на десетки дела и съдебно преследване заради изразяване на мнения и позиции.

Президентът на Турция припомни, че кримските татари неведнъж са преживели трагични събития в своята история и имат пълното право на мирно пребиваване в земите на своите предци. Той увери, че Анкара ще продължи да подкрепя правителството на Украйна и кримските татари по този въпрос.

Реджеп Таип Ердоган се спря и на темата за войната в Украйна, която продължава от 24 февруари тази година. Ердоган повтори, че Турция е за справедлив мир, основан на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

По думите му Анкара полага големи усилия да гарантира ефективността на дипломатическите канали, проява на което е тристранната среща на външните министри на Турция, Русия и Украйна в Анталия през март и срещата на делегациите на Русия и Украйна, която се проведе по-късно в Истанбул.

В изявлението си пред срещата на върха Ердоган подчерта, че краят на войната и възстановяването на стабилността в Черноморския регион ще позволи не само на региона, но и на света като цяло да диша спокойно.

„В тази връзка отново заявявам подкрепата си за териториалната цялост на Украйна, включително Крим, и се надявам на скорошно възстановяване на атмосферата на мир в нашия регион“, каза още турският лидер.

В работата на Кримската платформа на живо участва президентът на Полша Анджей Дуда, който посещава Киев за трети път от началото на войната и за пети от началото на годината. Дуда се обяви в речта си пред форума за освобождаване на цялата територия на Украйна, включително и на Крим, от руската окупация. Италианският премиер Марио Драги пък нарече борбата за Крим част от борбата за освобождение на цяла Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.