НОВИНИ

Руският парашутист, който заклейми войната: Разбрахме, че не освобождаваме никого

Оправданието на Кремъл за нахлуването в Украйна „е лъжа“, заяви в интервю за CNN руският парашутист Павел Филатиев – засега първият руски войник, заклеймил публично войната.

33-годишният парашутист се обяви срещу конфликта, като публикува 141 страници в популярната руска социалната мрежа „ВКонтакте“. Преди дни стана ясно, че Филатиев е напуснал родината си от съображения за сигурност.

Сега той казва пред CNN, че колегите му от войската са уморени, гладни и разочаровани – и че военните действия на Кремъл „унищожават живота на мирните хора“.

„Разбрахме, че сме въвлечени в сериозен конфликт, в който просто разрушаваме градове, а не освобождаваме никого“, казва Филатиев. CNN не разкрива мястото на интервюто от съображения за сигурност на интервюирания.

„Мнозина разбраха, че не могат да видят причината, която нашето правителство се опитва да ни обясни. Че всичко това е лъжа, добавя той. – Ние просто унищожаваме мирния живот. Този факт оказа огромно влияние върху нашия морал. Това усещане, че не правим нищо добро.“

Според Филатиев в родната му страна царят корупция и репресии. Неговата бойна част, която е била базирана в Крим и изпратена в Украйна, влизайки в Херсон в началото на конфликта, е била зле оборудвана и не е получила достатъчно обяснения за инвазията. По думите му войниците и техните командири не са знаели какво се очаква от тях да правят в Украйна. Скоро след това се разочаровали от аргументите на правителството за инвазията, след като пристигнали в Херсон и се сблъскали със съпротивата на местното население, което не искало да бъде „освободено“.

Парашутистът е служил в 56-и въздушнодесантен полк на Русия и участвал в усилията за превземане на град Николаев. Той е евакуиран от фронтовата линия, след като бил ранен.

Пред CNN той разказва, че по време на престоя му на фронтовата линия руската армия не е разполагала с основно оборудване, както и с дронове и други видове безпилотни летателни апарати.

„Казармите ни са на около 100 години и не са в състояние да поберат всичките ни военнослужещи… Всичките ни оръжия са от времето на Афганистан“, коментира той.

„Няколко дни след като обкръжихме Херсон много от нас нямаха никаква храна, вода или спални чували на себе си“. Тъй като през нощта беше много студено, не можехме дори да спим. Намирахме някакви боклуци, парцали, само за да се увием, за да се стоплим“, посочва войникът.

„Сега, когато съм навън и нямам оръжие, смятам, че това е най-лошото и най-глупавото нещо, което нашето правителство е могло да направи“, заключава той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *