НОВИНИ

Съдът окончателно обяви ареста на Бойко Борисов за незаконен

Задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта за законност и за непроизволност, реши окончателно Административният съд София-град и обяви заповедта за ареста на Борисов за незаконна, съобщи „Лекс„.

Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът му Севделина Арнаудова бяха задържани зрелищно на 17 март. След по-малко от  24 часа бяха освободени, а Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконни задържанията и на тримата. СРС постанови още Главна дирекция „Национална полиция“ да заплати разноските от 300 лв., които Борисов е направил по делото, плюс още 10 лв. за завеждането му.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков пък смяташе, че Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова, бившият председател на бюджетната комисия Менда Стоянова и укриващият се в Дубай хазартен бос с 19 обвинения Васил Божков трябва да се разследват като организирана престъпна група.

От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на гражданското сдружение „Боец“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов.

От решението на АССГ става ясно, че постановеното от СРС е обжалвано от полицая от Икономическа полиция Цветан Йоцов, издал заповедта за задържане на Борисов. Той оспорва текста, според който липсват доказателства за извършено престъпление и позоваването на „изолирани аргументи по дело на ЕСПЧ“.

Съдът напомня, че и според Конституцията, и според Европейската конвенция за защита правата на човека, всеки има право на лична свобода и сигурност и не може да бъде задържан, освен при условия, определени със закон.

„Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред Софийския районен съд, не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, пише в решението на АССГ.

И се отбелязва още, че задържането на Борисов е и несъответно на закона, тъй като е нарушен принципът на съразмерност по АПК.

„В конкретния случай нито е обосновано, нито е доказано, че за постигането на законова цел е било необходимо задържането за срок от 24 часа“, пише АССГ и оставя в сила решението на районния съд за отмяна на заповедта.

Столичната полиция пък е осъдена да плати на Борисов 480 лв. разноски по делото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.