НОВИНИ

Бивш шеф на разузнаването осветли схемата на 15-г. Омар, убил полицаите в Бургас

Две са възможните причини за неуспеха при спиране на мигрантския поток у нас – липса не жива сила и техника или саботаж отвътре. Такова мнение изрази ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, в ефира на Нова нюз.

“Почти съм убеден, че има чадър от страна на служители на МВР. Не е възможно толкова хора да преминават и толкова хора да бъдат хващани във вътрешността, но по-малко да бъдат хващани край граничната бразда”, каза ген. Гяуров.

“Системата или не иска да си върши работата, или е пробита отвътре. Нужен е много дълбок анализ, за да се видим от къде идват проблемите с овладяването на мигрантския поток”, допълни още той.

Бившият депутат е убеден, че Омар Абдан, 15-годишният сириец, шофирал автобуса с мигранти, който помете двама полицаи в Бургас, е пълнолетен.

“Първото, което си помислих, още преди да видя кадрите с водача на автобуса беше, че едва ли той е 15-годишен. Този номер с малолетните и непълнолетните не е нов и всички, които работят с мигранти го знаят”, каза ген. Гяуров.

Според него вина носят много хора нагоре в структурата на МВР.

“Как е възможно те да приемат твърденията на едно лице, без да се направи елементарна проверка?”, попита Гяуров и поясни, че все още не е късно да се иска съдействие от Сирия за установяване на личните му данни.

“Този случай за пореден път доказва липса на готовност. Всички за пореден път разбрахме, че автомобилите на МВР не са надеждно оборудвани”, каза още Гяуров и допълни: “За съжаление пак сме изненадани и се замисляме за тези събития, след като отново има съобщение за загинали”.

По думите му турският президент Реджеп Тайип Ердоган има възможността да спре мигрантския наплив.

“Не вярвам, че Ердоган пуска част от бежанците да преминават границата ни, но той е в състояние да спира част от тях. В деня след инцидента веднага излезе информацията, че турските власти са спрели една голяма група. Да, Ердоган има роля във всички тези процеси. Турската политика има огромно значение в този процес”, категоричен бе той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *