НОВИНИ

Стана ясно какво е убило 21-годишната родилка, която почина след планово секцио:

Вчера бе дадена гласност на нов смъртен случай на родилка – този път след планово секцио, което според лекарите е протекло без никакви усложнения. Часове по-късно обаче състоянието на 21-годишната жена се усложнява и тя е транспортирана в болницата във Велико Търново, където не успяват да спасят живота й.

Разследването на случая посочи най-вероятната причина за трагедията, а именно – ДИК синдром или дисиминирана интравазална коагулация. Това мнение изрази д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Горна Оряховица пред NOVA.

Велико Търново болница

Денислава от Горна Оряховица постъпила в лечебното заведение в града с просрочен термин. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдение. След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио. Детето се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели. Час по-късно обаче жената се влошила и започнала да кърви обилно. Заради усложненото състояние тя е била транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там не успели да се преборят за живота на младата майка.

„Дойде на 20 август за наблюдение и искаше да роди нормално. Лежа до 26 август”, обясни Кристиан, приятел на починалата Денислава и баща на бебето й. „Казала е на екипа, че има болки в кръста, в бъбреците. Някои са й казвали, че се преструва”, разказа Кристиан.

„Казвали са й да изчака, че ще й сложат система с болкоуспокояващо. После са казали, че спират да й слагат каквото и да е. Два дни подред й поставят система за предизвикване, не става нищо. На 25 решават, че ще правят секцио на 26 август. Тя се съгласява, подписва се”, заяви Елена Стоянова, майка на починалата.

На следващия ден Денислава й се обадила да я зарадва с новината, че е баба. Малко по-късно обаче й звъни да й каже, че страшно я боли. Това е бил и последният им разговор.

Малко след това звъни на Кристиан да отиде да припознае бебето. Когато отива в болницата, той казва, че я е чул как вика от болка. „Тя е преносвала, поради което е приета в отделението, за да бъде наблюдавана. Извършено е секцио, не е имало никакви усложнения по информация от колегите. Около 1 час след секциото започва обилно кървене. Изключително профузно. Веднага започват реанимационни мероприятия”, обясни д-р Иванов.

Транспортирането от болница в болница представлява риск, затова лекарите първо трябвало да стабилизират младата жена, преди да я транспортират в болницата във Велико Търново.

„След транспортирането във Велико Търново е била в съзнание”, казва д-р Иванов. Според него младата жена е починала следствие на ДИК синдром. Това е изключително тежко състояние, което води до 50% смъртност при родилките. Проверки в болницата все пак ще има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *