НОВИНИ

Нинова: Оставихме 8,5 милиарда лева в хазната, а служебният кабинет се кани да вдигне данъците

Нинова обясни на брифинг какво се готви да направи служебният кабинет:

„Какво се готви да прави служебният кабинет. Разбираме, че готвят бюджет за догодина. Очевидно се канят да режат социалните разходи и да заложат вдигане на данъци и пробваха вчера с анонси в тази посока общественото време. Искам да сме ясни, ние от БСП за България сме гарант, че това няма да се случи и в следващия парламент и в следващото правителство“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг, на който тя отговори на твърденията на служебния министър на финансите Росица Велкова за дефицит в бюджета, предава Нова тв.

Оставихме стабилна и развиваща се икономика на едно от челните места в Европа, каза Нинова.

„Оставихме 8,5 милиарда лева в хазната. Един милиард и половина излишък. От гласуваните от парламента 10 млрд. дълг са изтеглени 1,5 млрд. Тоест оставихме пълен резерв, излишък и малко теглен дълг.“, каза Нинова.

„Какво се случи с тези показатели за четири седмици. Защо вчера НСИ отчете, че се срива индекса за бизнес климата в България с близо 4%“, коментира лидерът на левицата.

„Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 милиарда дефицит“, призова Корнелия Нинова.

„Според нас какво се случва. Първо: умишлено се създава паника и страхове, което е изключително лошо за народа, който и без това е толкова притеснен как ще изкара зимата, цени, инфлация, доходи и допълнително умишлено да си стресираш народа с абсолютно неверни твърдения, че ще има свръхдефицит и ще фалира държавата, е безотговорно, най-малко казано“, обяви Нинова.

„Второ: госпожа Велкова каза, че макар и сега да има излишък, тя призна, че сме оставили такъв. През годините и в ноември месец е имало излишък, но през декември е имало дефицит. При Борисов до ноември излишъци, през декември той яхва джипката, тръгва през страната и през прозореца размяташе едни милиони и излишъкът се стопяваше. Това е моделът Дянков Борисов. С тези внушения, които се правят, свиване на разходите, това напомня на онова време“, казва Нинова.

„Трето. Внушават, че нашето правителство е водело неразумна политика и едва ли не с нея ще предизвикаме някакви апокалиптични прогнози за България.“, категорична е Корнелия Нинова.

„Четвърто: подготвят общественото мнение за вдигане на данъци. Такъв беше един от анонсите на г-жа Велкова“, обясни лидерът на БСП.

Нинова припомни и за програмата на БСП за безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас.

„580 000 деца могат да получат безплатни учебници срещу 50 милиона“, обяви Нинова.

„Знаете ли колко струват безплатните лекарства за деца, които ние социалистите заложихме в програмата и ги има и в бюджета и сега до края на годината. Един милион деца могат да получат безплатни лекарства и това ще струва на бюджета 130 милиона“, допълни Корнелия Нинова.

„Без социална програма и подкрепа на държавата, хората няма да могат да преодолеят леко зимата. В увеличаващата се бедност да вдигнем данъци е наистина груба грешка. С факти и числа ще оборваме всяка лъжа и опит в предизборната кампания да се хвърля кал върху политиката, която водехме досега, защото благодарение на нея преведохме България и народа си през тежките зимни месеци. Осигурихме работеща икономика и стабилни финанси“, категорична бе Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.