НОВИНИ

Убийството на ученичката Анкита подпали Индия

Кадър ФБ, Анкита

Индия е една от страните с най-високи нива на насилие спрямо жените в света.

Смъртта на 19-годишната индийка предизвика огромно възмущение от продължаващите насилия срещу жени в страната. Жертвата, която се е наричала Анкита, е от района на Думка и е била в последния клас на гимназията. Твърди се, че е била залята с керосин, докато е спяла, и е била подпалена от мъж, който започнал да я преследва, след като тя отхвърлила предложението му за брак. В болница са се опитали да спасят жената, на тя е починала от раните си, предаде Дойче Веле.

Масови протести

Смъртта ѝ предизвика масови протести с искания за справедливост. В крайна сметка ситуацията излезе извън контрол, поради което се наложи службите за сигурност да възстановят реда. Окръжните власти ограничиха движението на хора, за да предотвратят последствията от инцидента.

Местните индуистки групи и политици призоваха за това предполагаемият извършител, който е задържан от полицията, да получи смъртно наказание и предположиха, че той е убил Анкита и от религиозни подбуди, тъй като тя е индуистка, а той е мюсюлманин. Думка е с голямо индуистко мнозинство – 79 % от населението, докато само 8% от жителите му са мюсюлмани. Политици от опозицията в Индия заявиха, че смъртта на Анкита показва как законът и редът се разпадат в щата Джаркханд.

„След жестокостта, проявена към Анкита, нейната смърт накара всеки индиец да сведе глава от срам“, заяви в Tуитър Рахул Ганди, лидер на основната опозиционна партия „Индийски Национален Конгрес“. „Днес е крайно необходимо да се създаде безопасна среда за жените в страната“.

Насилие срещу жени

Въпреки че в Джаркханд се намират над 40% от минералните ресурси на Индия, корупцията и шуробаджанащината са довели до ситуация, в която 39% от населението живее под прага на бедността, а недохранването при малките деца е сериозен проблем. Убийството отново възпламени възмущение заради насилието срещу жени в Индия. Според ООН разпространението на домашното насилие, насилие и убийствата на жени е причината Индия постоянно да се нарежда в долните 20% на индекса за неравенство между половете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.