НОВИНИ

Хосписи отказват да приемат болната Ласка Минчева

Хосписи в столицата и околията категорично не се наемат да приемат болната Ласка Минчева. Легендата на БНТ не отговаряла на едно от основните им изисквания, а именно да може да стои поне седнала. От няколко години насам славната режисьорка е прикована за леглото заради тежкия инсулт, който я покоси след внезапната смърт на дъщеря ѝ Вихра.

Племенникът на Минчева – Атанас, който изцяло е поел грижите за нея, многократно правел опити да я настани и в държавен дом за възрастни хора в трудно положение, както и в частни такива. Отвсякъде обаче го отпращали. Заради състоянието си 80-годишната Ласка не можела да се обслужва сама. Прекарвала 24 часа в денонощието в леглото в апартамента си. Не успявала да се задържи дори в инвалидна количка. Можела да движи само едната си ръка, която не се парализирала при инсулта. С нея съумявала да се храни. Племенникът ѝ плащал на рехабилитатор и жена гледачка, които да са около леля му непрекъснато. Когато почивали, той ги отменял. Не я оставял без човек наоколо, защото била тотално безпомощна. Дори не можела да се завърти в леглото без чужда намеса. Атанас искал да я настани в хоспис, за да получава по-пълноценни грижи, пък и от финансова гледна точка щяло да излиза по-изгодно.

Припомняме, че Ласка има запор над пенсията си от банкова институция заради кредит на покойната ѝ дъщеря. След смъртта ѝ Минчева наследи дълга, който възлиза на 17 хиляди лева. Дори добри хора да дарявали пари за нея в личната ѝ сметка, почти всичко се дърпало автоматично от банката. Затова Атанас започнал да събира дарения на свое име. Те обаче били крайно недостатъчни, за да се посрещнат нуждите на тежко болната режисьорка. Месечно разходите отивали към 3 хиляди лева, а единственият начин, по който държавата подпомагала дясната ръка на Хачо Бояджиев, било със 700 лева пожизнена пенсия. Върху нея обаче също бил наложен частичен запор от банката, на която Ласка е длъжник.

Освен че е напълно обездвижена, тв легендата вече е и изцяло сляпа. Ориентирала се единствено по гласовете. Всичките тегоби, надвиснали над главата ѝ, преди няколко месеца разстроили психиката ѝ сериозно и тя дори говорела и обмисляла самоубийство. Напоследък поне в емоционален план била по-стабилна, тъй като по-често при нея се отбивали стари приятели и познати от БНТ.

Ласка Минчева е оставила стотици часове телевизионна програма. Архивът на националната телевизия пази 443 архивни единици, на които тя е била режисьор. Почеркът на Ласка е останал в съзнанието на поколения зрители, а името ѝ стои зад всяко емблематично за златните години на БНТ предаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *