НОВИНИ

Проверка на фактите: Костадинов разпространи неверни данни за наводнението в Аспарухово с 13 загинали

Наводненията в Карловско незабавно бяха вкарани в битката за гласове.

Любопитна бе реакцията на лидера на Възраждане, който тази сутрин направи аналогия с наводненията в Аспарухово, при което през 2014 година загинаха 13 души.

Проверка на фактите обаче показва, че твърдението му за причината за трагедията не отговаря на истината.

Освен, че бърка годината на наводнението, Костадинов прави друго по-сериозно невярно внушение, за потопа, който беше през 2014, когато той е общински съветник във Варна.

“Гледам кадрите от наводнението в карловските села и изпитвам дежа вю – същите гледки видях през 2013 г., когато водата отнесе варненския квартал Аспарухово. Тогава причината беше незаконната сеч в гората над квартала. Не знам дали сегашното наводнение е причинено от същото, но знам, и то безспорно, че заради мащабните темпове на обезлесяване наводенията в страната ни се увеличиха, а темповете на ерозия нарастват заплашително. Ето защо едно от нещата, които задължително ще направим, когато започнем да управляваме, е да ограничим промишления добив и да се разправим окончателно с бракониерите в дърводобива.”, пише той.

Постът му събира хиляди лайкове и коментари, които вярват, че думите му са фактическа истина.

Незаконната сеч безспорно е проблем, с който трябва да бъде водена битка, но причината за наводнението в Аспарухово е друга. Няколко експертизи посочиха, че обезлесяването не е значително и не е оказало решаваща роля за трагедията.

Поройните интензивни валежи и незаконното застрояване на западния охранителен канал, са основната причина. Това става ясно от назначената ситуационна експертиза, чиито заключения бяха оповестени от прокуратурата в навечерието на годишнината от трагедията преди няколко години.

Наводненията на Балканите през 2014 г. засягат няколко държави на Балканите, най-тежко в Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия.

Те са в резултат на увеличените валежи през май и юни, дължащи се на формиралата се стационарна зона с ниско налягане. Причиняват големи материални щети и отнемат живота на поне 49 души. Най-много жертви има в градовете Обреновац (Сърбия) и Добой (Босна и Херцеговина). България, наред с други държави, изпраща помощ на пострадалите страни.

През лятото на същата година поредица от наводнения сполетява и България, като отнемат общо 18 човешки живота и причиняват големи материални щети. Най-тежко е положението в градовете Варна (квартал Аспарухово), Добрич и Мизия

От държавното обвинение разпространиха и 40-минутен видеоклип със заключенията на вещите лица. Събрани са над 70 тома материали, разпитани са 95 свидетели и са изготвени множество експертизи.

Падналото количество валежи между 18 и 19 ч. на 19 юни е 24,5 литра на кв. м. Вълната, заляла квартала, е била с височина 2-2,5 метра, с  обем между 2 и 2,5 млн. куб. метра и максимално водно количество 150 куб. метра в секунда, показват изчисленията на вещите лица от БАН и Софийския университет.
Заради продължилите два дни дъждове на 18 и 19 юни почвата в района е била преовлажнена и е ограничила проникването на валежните води. За кратко време и с голяма скорост водата е достигнала до коритата на деретата и активизирала свлачища и срутища. Свлечените земни маси са намалили водопроводимостта на деретата.

Западното дере е било преградено най-малко на три места. Прегради по пътя на водата са станали и изкоренените от интензивните валежи дървета и храсти. Образувалите се водни басейни в деретата са започнали да преливат, разкъсали са преградите и са образували калната вълна. По този начин природният феномен се е превърнал в бедствие и по-голямата част от „Аспарухово“ е била залята от речен тип наводнение.

Високата вълна се формирала в участъци извън населената част на Западното дере, които не са били идентифицирани като потенциално опасен воден обект и поради тази причина са липсвали мерки за ограничаване на вредното въздействие.

Жертвите и материалните щети от бедствието са щели да бъдат значително по-малки, ако в коритото на Западното дере не са били изградени къщи, категорични са експертите. Такива сгради с голяма плътност на застрояването са разположени на ул. „Горна студена”, като само в една от тях загинаха 8 души.

В същото време обаче тези къщи са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина. Така са предотвратили още жертви и по-големи щети.

Водопроводимостта на двете дерета е била намалена и от две сгради във военно поделение над „Аспарухово”.

С категоричност експертите посочват също, че дори и при правилно оразмеряване на двете дерета, вълната пак е щяла да излезе от коритата им.

За незначителни фактори за формиране на високата вълна се смятат обезлесяването чрез незаконна сеч и изхвърлените отпадъци в деретата.

Жителите на „Аспарухово” не са били достатъчно осведомени за опасността от наводнение и им липсвала подготовка за адекватна реакция за защита, посочват още вещите лица.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче не е изпълнило задълженията си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на Варна. Липсата на такава оценка е предопределила и липсата на активни действия на всички управленски нива, посочват още експертите.

През 2019 година пет години след унищожителното бедствие в кв. “Аспарухово” и 5 години след първите думи на кмета Иван Портних “Никой не се отзова на помощ, няма държава”, Община Варна бе осъдена от потърпевшите за непочистено дере, станало причина за трагедията.

Сумата от над 23 хил. лева трябва да плати Община Варна на собственичката на къща в „Аспарухово“, която бе пометена при потопа в квартала през 2014 година и в която загинаха 8 души, сред които дъщеря й и внуците й. Това става ясно от решение на Районния съд във Варна от март тази година. Магистратите са счели, че общинската управа не е изпълнила задължението си за поддръжка на деретата в района. Затлаченото и непочистено корито на едно от съоръженията край къщата е допринесло за пораженията при нея и за по-големия напор на водата.

Исковата си молба ищцата е подала едва през май 2018 година. В нея тя настоява да получи обезщетение за срутването на едноетажния й дом от 32 квадрата, за нанесените й имуществени и неимуществени вреди.

В момента на наводнението събраните в къщата на ищцата близки десет човека празнували завръщането на дъщеря й и внуците. Единствения спомен, който ищцата имала бил, че в дома й нахлува огромна водна маса, която я изтласква до тавана на стаята, в която са се намирали. Последният й спомен бил, че се опитва да задържи ръката на внучето си. Събудила се с помощта на хора, без да има преценка за време, в безпомощно състояние, след като била влачена в безсъзнание от калната водна маса, заедно с дървета и покъщнина, по дерето до трафопоста на ул.”Балкапан”.

Жената твърди, че непочистването на дерето от Община Варна, която била и собственик на съоръжението, е станало причина за нанесените на вреди. Посочва още, че частта на дерето от гората до нейното жилище преди преди бедствието била до голяма степен запълнена с наноси от пръст и всякакви отпадъци, обрасла с растителност, със силно намалена водопропусквателната способност. В някои свои участъци дерето било напълно заличено и трудно различимо от околните терени. По протежение именно на тази част от канала се е намирал имотът на ищцата.

Освен това Общината допуснала възникването на поземлени имоти, строителство на сгради в югозападната част, до и вътре в дерето. Това също били фактори, довели до пълната невъзможност на дерето да изпълнява водоотводнителните си функции и да се създадат предпоставки за причинените вреди. При падналия силен дъжд на 19.06.2014г. всички тези препятствия препречили естествения път на повърхностните води, което довело първоначално до събиране на голямо количество вода във естествено образуваните огромни вирове, а малко по-късно до преливането й, над тези вирове, при което се е образувала огромна вълна, която е премахнала оградите и зидовете на постройките.

Преди наводнението ищцата била правоспособен човек с дългогодишен трудов стаж. В следствие на преживяното и претърпяната трагедия не можела да започне никъде работа поради настъпилите заболявания. Била принудена да живее само с доходите от инвалидната си пенсия.

На свой ред от Община Варна изтъкват, че не е редно потърпевшата да „черпи основания единствено от изгодните за нея факти и обстоятелства, които са известни на обществеността, в това число и наличие на незаконно строителство в недопустима близост до или в руслото на дере, след като и самото строителство на ищцата също било незаконно.“ Защитата на местната управа посочва още, че не може да се приеме непочистено дере да е единствената възможна причина, в която е съсредоточен целият разрушителен потенциал, довел до случилото се.

В крайна сметка съдът е установил, че ищцата разполага с нотариален акт за собствеността си. Имотът обаче бил построен без строително разрешение и книжа.

„Дори да се приеме, че действията на ищцата по изграждане на къщата без строителни разрешения и на границата с процесното дере са незаконосъобразни, то не е налице съпричиняване като основание за намаляване дължимите обезщетения за причинените вреди.“, посочва съдът. Допълва, че именно ответната община е осъществила бездействие по упражняване контрол върху незаконно изградените постройки и предприемане на действия по събарянето им. „Това поведение на ответната община също е действие на виновно неизпълнение на задълженията за осигуряване поддръжката на отводнителното съоръжение.“, се казва още в решението.

Ето какво каза в първия ден от трагедията кметът Иван Портних:
“През цялата нощ никой не се отзова на помощ, няма държава вече, заяви кметът на Варна Иван Портних пред „Фокус“.

По думите му 11 са идентифицираните жертви от наводнението, но се очаква броят им да нарасне.

„Цялата улица, която минава през кв. „Аспарухово“, я няма, има струпани автомобили, като през нощта екипи са успели да премахнат част от колите, за да не се образува бенд и при продължаващия валеж да се случи нова трагедия“, допълни кметът.
Иван Портних каза още, че продължават да работят екипи на „Гражданска защита“ и пожарната.”, гласи публикация от 20 юни 2014.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *