НОВИНИ

Извънредно! Кралица Елизабет II почина

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст. Тя е вторият най-дълго управлявал монарх в историята след Луи XIV. 

Тъжната новина идва след като по-рано днес Бъкингамския дворец разпространи тревожното съобщение, че кралица Елизабет Втора е под лекарско наблюдение Балморал, след като медиците признаха, че са обезпокоени от здравословното ѝ състояние.

Кралицата почина днес следобед, заобиколена от семейството си.

Елизабет II е най-старият монарх в британската история. Тя се смята за глава на Обединеното кралство, изпълняваща множество функции – от укрепване на международните отношения до покровителство на различни благотворителни организации. Благодарение на уникалната личност на кралицата, Британският кралски дом е запазил своето влияние.

Коя е Елизабет II?

Елизабет II е родена рано сутринта на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън.

Елизабет, заедно със сестра си Маргарет, започва образованието си у дома и научава история, френски език, математика, география, танци, пеене и изкуство.

Спокойното й детство взима решаващ обрат, когато дядо й крал Джордж V умира и чичо й Едуард VIII абдикира престола през 1936 г. Следователно бащата на Елизабет беше коронясан за крал и тя стана престолонаследницата и следваща на линия на трона.

Втората световна война

През септември 1939 г. Великобритания се включва във Втората световна война. Лорд Дъглас Хог предлага двете принцеси да бъдат евакуирани в Канада, за да бъдат далеч от постоянните въздушни бомбардировки.

Идеята е отхвърлена от майката на Елизабет, която заявява: „Децата няма да си тръгнат без мен. Аз няма да си тръгна без краля. А кралят никога няма да си тръгне“.

Елизабет и Маргарет остават в замъка Балморал в Шотландия до Коледа през 1939 г., когато са преместени в Сандрингамския дворец в Норфолк.

От февруари до май 1940 г. те живеят в Бъркшир, след което се местят в Уиндзорския замък, където живеят през по-голямата част от следващите пет години. В Уиндзор принцесите правят пантомими на Коледа в подкрепа на вълнения фонд на кралицата, който изкупува прежда за предене на военно облекло. През 1940 г. 14-годишната Елизабет прави първото си изявление по радиото в детско предаване на BBC, обръщайки се към другите деца, които са били евакуирани от градовете.

Тя заявява: „Опитваме се да правим всичко по силите си, за да помагаме на нашите храбри моряци, войници и летци, както и се опитваме да носим своя дял от опасността и тъгата на войната. Всички ние знам, че накрая всичко ще бъде наред“.

През 1947 г. принцеса Елизабет потегля на първото си отвъдморско пътешествие, придружавайки родителите си в Южна Африка. По време на пътуването, в обръщение към Британската общност на нейния 21-ви рожден ден, тя прави следното обещание: „Аз заявявам пред всички вас, че целият си живот, бил той дълъг или кратък, ще посветя на вашите услуги и в услуга на нашето велико имперско семейство, към което всички ние принадлежим“.

Елизабет започва да придружава все по-често родителите си в официални пътувания из Острова и по света.

Бракът

Елизабет среща бъдещия си съпруг, Филип Гръцки, през 1934 и 1937 г. Те са втори братовчеди по линия на Кристиан IX и трети братовчеди по линия на кралица Виктория. След още една среща в Кралския военноморски колеж в Дартмут през юли 1939 г., Елизабет, тогава още на 13 години, казва, че се е влюбила във Филип и двамата започват да си обменят писма. Тя е на 21 години, когато годежът им е официално обявен на 9 юли 1947 г.

Сгодяването не минава без противоречия – Филип не е финансово осигурен, роден е в чужбина (макар и британец от редиците на Кралските ВМС по време на войната) и има сестри, които са се омъжили за немски благородници с връзки с нацизма. Марион Крофорд пише: „Някои от съветниците на краля мислеха, че той не е достатъчно добър за нея. Той беше принц без дом или кралство“. По-късните биографии докладват, че майката на Елизабет първоначално не одобрява съюза, наричайки Филип „хунът“. По-нататък, обаче, майка ѝ заявява, че Филип е „английски джентълмен“.

Преди сватбата Филип се отказва от своите гръцки и датски титли, официално преминава от гръцко православие към англиканство и приема стила Лейтенант Филип Маунтбатън, приемайки фамилното име на британското семейство на майка си. Малко преди да се ожени, той е направен херцог на Единбург и получава стила Негово кралско височество.

Елизабет и Филип сключват брак на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство. Получават 2500 сватбени подаръка от различни части на света. Тъй като Великобритания все още не е напълно възстановена от унищожението на войната, Елизабет се нуждае от купони за да закупи материали за булчинската си рокля, чийто дизайнер е Норман Хартнел. В следвоенна Великобритания не е прието близките на херцога на Единбург, включително трите му сестри, да са поканени на сватбата. Херцогът на Уиндзор, бившият крал Едуард VIII, също не е поканен.

Тронът

През 1951 г. здравето на Джордж VI се влошава и Елизабет започва все по-често го замества на публични мероприятия. Когато посещава Канада и президента Труман във Вашингтон през октомври 1951 г., нейният личен секретар, Мартин Чартърис, изготвя чернова на декларация за наследяване в случай, че кралят умре по време на обиколката ѝ.

В началото на 1952 г. Елизабет и Филип тръгват на визита в Австралия и Нова Зеландия през Кения. На 6 февруари 1952 г. в кенийската им резиденция пристига вестта за смъртта на краля и, следователно, възкачването на Елизабет на трона. Филип съобщава новините на новата кралица.

Мартин Чартърис я моли да си избере тронно име, но тя избира да си остане „Елизабет“. Тя и херцогът на Единбург се преместват в Бъкингамския дворец.

Елизабет II е коронована 2 юни 1953 г.

С възкачването на Елизабет на престола изглежда сякаш кралската династия ще започне да използва името на мъжа ѝ, ставайки Маунтбатън, в съответствие с обичая жената да приема фамилията на мъже си след брак. Британският министър-председател, Уинстън Чърчил, и бабата на Елизабет, кралица Мери, поддържат запазването на династията Уиндзор и така на 9 април 1952 г. Елизабет издава указ, гласящ, че Уиндзор ще продължи да бъде името на кралската династия.

През 1960 г., след смъртта на кралица Мери през 1953 г. и оттеглянето на Чърчил през 1955 г., фамилията Маунтбатън-Уиндзор е приета за наследниците от мъжки пол на Филип и Елизабет.

Дълго управление

На 21 декември 2007 г. Елизабет задминава кралица Виктория като най-дълголетния британски монарх, а на 9 септември 2015 г. става най-дълго управлявалият британски монарх и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света. Тя е и най-дълго управлявалият суверен в съвременната история на Канада. След като Абдула бин Абдул Азис умира на 23 януари 2015 г., Елизабет става най-старият настоящ монарх в света. След като Робърт Мугабе подава оставка на 21 ноември 2017 г., Елизабет става и най-възрастният настоящ държавен глава в света. На 6 февруари 2017 г. тя става първият британски монарх, отбелязал сапфирен юбилей (65 години) на престола, а на 20 ноември става първият британски монарх с платинена годишнина от сватбата.

Кралицата не възнамерява да абдикира, макар че се очаква принц Чарлз да поема все повече от задълженията ѝ.

На 20 април 2018 г. държавните глави на Британската общност обявяват, че тя ще бъде наследена от принц Чарлз като глава на общността. Елизабет споделя, че искрено би желала принцът да наследи ролята ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *