СВОБОДНО ВРЕМЕ

Знаете ли, че Симеон Сакскобургготски и кралица Елизабет Втора са 4-ти братовчеди?

Уиндзор, наричана до 1917 г. Сакс-Кобург и Гота, е управляващата понастоящем английска кралска династия.

Името на династията е сменено във Великобритания заради негативното отношение към Германия по време на Първата световна война. Оттогава има петима британски монарси от рода Уиндзор: Джордж V , Едуард VIII , Джордж VI , Елизабет II и Чарлз III .

Покойната кралица Елизабет Втора е пряко свързана с българската царска фамилия. Симеон Сакскобургготски е четвърти братовчед на бащата на кралицата – крал Джордж Шести, припомня „Площад Славейков“.

Началото на роднинската връзка между българската и английската кралска династия е поставено в ХVІІІ век – от херцозите Франц и Августа Сакс-Кобург-Заафелд. Две от техните деца са Фердинанд, дядо на цар Фердинанд Български, и Виктория, майка на едноименната кралица на Великобритания.

Единият от синовете на Фердинанд е Август, който става баща на българския цар Фердинанд. Така първият цар на Третото българско царство се оказва втори братовчед на английския крал Едуард Седми – син на кралица Виктория. Българският цар Борис, син на цар Фердинанд, е трети братовчед на английския крал Джордж Пети. Симеон Сакскобургготски е четвърти братовчед на крал Джордж Шести – бащата на покойната кралица.

Пети братовчеди на кралица Елизабет Втора са децата на Симеон – Кардам, Кирил, Кубрат, Константин-Асен и Калина. Принц Чарлз пък е шести братовчед на внуците на Симеон Сакскобурготски.

Връзка с английската кралска фамилия има и княз Батенберг. Българският княз е брат на дядото на покойния принц Филип. Майката на съпруга на Елизабет Втора е най-голямата дъщеря на принц Лудвиг Александър фон Батенберг (брат на княз Александър I Батенберг) и принцеса Виктория Хесен-Дармщатска (внучка на кралица Виктория).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.