НОВИНИ

Леден душ за България! Министър Росен Христов хвърли “бомбата”! Москва е решила да ни…

Министърът на енергетиката Росен Христов призна, че решението на Газпром да не работи с България не е свързано с икономика, бизнес, начин на плащане, а е политическо решение на Москва.

Той заявява, че България “няма как да плаща в рубли”, а единственият начин е, както го правят “Гърция, Унгария, Германия и други страни”.

“Все още обсъждаме възможността на политическо ниво. Но преговорите с “Газпром” не са толкова прости, колкото си мислят хората. Има решение в Русия “Газпром” да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва.”, посочва той в интервю в Капитал.

Не можем да плащаме в рубли, разбира се. Ние посочихме, че единственият начин, по който можем да платим, е начинът, по който плащат Гърция, Унгария, Германия и други страни. Ние изобщо няма да се отклоним от европейската политика.”

Гръцката (б.ред. газова компания) също е държавна собственост, унгарската газова компания също е държавна собственост, няма разлика между държавна и частна собственост, защото всички разпоредби и санкции се прилагат еднакво както за държавни, така и за частни компании. В Германия разпоредбите са същите. Така че там също няма значение дали частна или държавна собственост – разпоредбите са разпоредби. Това, което посочваме, е, че в тази рамка сме готови да възобновим и да получим количествата, които ни се полагат. Ако те не са доволни от това, ние няма да възобновим доставките на газ с “Газпром”, много е просто.”

Още в https://www.capital.bg/biznes/intervjuta_i_komentari/2022/09/09/4388204_rosen_hristov_ima_politichesko_reshenie_v_rusiia/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *