НОВИНИ

Асен Василев: При Борисов трудът на едно поколение е отивал в шкафчета и кюлчета

Бургас е един символичен град, от който започнаха промените през 2020 г. с “Росенец”, които дадоха възможност да има служебно правителство и Кирил Петков и Асен Василев да бъдат служебни министри в това правителство, а впоследствие да продължим промяната и да направим ново правителство, което работи в обществена полза. Надявам се след 2 октомври да успеем да довършим това, което бяхме започнали. Това каза кандидатът за депутат от “Продължаваме промяната” Константин Бачийски при откриването на офис на партията в морския град, предаде репортер на Novini.bg.

Ние вече имаме ясна граница между старото управление на ГЕРБ с всички корупционни практики и недостатъци и новото управление, което разходва и управлява публичния ресурс в интерес на хората, отбеляза той.

Политиката, която ние следвахме и ще продължим да следваме, е основно антикорупционна, защото това е единственият начин да се напълни хазната и България да тръгне напред. Второто много важно нещо, което ще продължим да залагаме, е социалната политика – най-накрая да започнем да инвестираме в българските граждани – в учителите, в лекарите, в полицаите, в армията. Това са основните стожери на една държава. Трябва да има много сериозни помощи, насочени към младите семейства – вече има данъчни облекчения, безплатни детски градини и увеличени майчински – това трябва да продължи, заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

За последната една година пенсиите се увеличиха повече, отколкото през последните 12. Това трябва да продължи, защото тези хора са ощетени в много голяма степен от последните 12 г. управление – има години, когато пенсиите не са вдигани въобще, има години, когато са вдигани символично. Всичко това е ограбен труд на едно поколение, който вместо да го ползват, е отивал в шкафчета и в кюлчета. Това няма да го позволим и се надяваме на 2 октомври гражданите да ни подкрепят, ако този нов курс напред им харесва, посочи Василев.

В отговор на въпрос очаква ли след 2 октомври да бъде създадено правителство и ако да, колко ще бъде дълъг периодът му на управление, той заяви: “Това зависи от българските граждани. Ние можем да обещаем, че ако имаме мандат за съставяне на правителство, ще работим с “Демократична България” и с БСП, за да можем да съставим правителство, което да продължи курса, който започна, така че да продължава да има широка социална политика, да продължава да има инвестиции, курсът да продължи през работеща антикорупционна комисия, през работеща европрокуратура. Заложен е и магистрат, който да разследва г-н Гешев, така че в някакво обозримо бъдеще да имаме и работеща българска прокуратура. Това са нещата, които искаме да свършим за българските граждани – оттам-нататък се надяваме те да ни подкрепят и да се сформира едно стабилно управление, защото само със служебни кабинети не става”.

По думите му няма никакъв повод за безпокойство за държавния бюджет.

И след един месец управление на служебния кабинет продължаваме да сме на излишък в бюджета. Това, което излезе от материала, който изтече от Министерството на финансите, е, че до края на годината бюджетът ще бъде изпълнен както е заложен. В момента дългът на страната е с 2 млрд. лева по-малко, отколкото миналата година, т.е. Няма никаква аларма. Ако бюджетът се направи така, че да се занижат макропараметрите, да се направи при нереалистична прогноза, така че в края на другата година да останат едни пари за раздаване с постановления на Министерски съвет, за да може да се ореже социалната програма – това беше методът на правене на бюджети доста дълги години, тогава може би някой ще бие аларма само за да спре социалните плащания, за да може в края на годината тези пари да отидат за несоциални нужди, каза още Асен Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *