СВОБОДНО ВРЕМЕ

Задействаха секретната операция „Златно кълбо“ заради крал Чарлз III

Смъртта на кралица Елизабет II задейства редица секретни планове из цяла Великобритания. Така например преди дни стана ясно, че в действие е операция „Еднорог“, която разкрива какво ще се случи с тленните останки на кралицата.

От мига на нейната кончина крал на Великобритания е най-големият й син. Той избра да бъде известен под името крал Чарлз III, но се смята, че той няма да бъде коронясан до следващата година.

Днес пък Чарлз III бе обявен официално за крал на Обединеното кралство от Съвета за унаследяване на британския престол. Церемонията по възкачването му на престола е в двореца „Сейнт Джеймс“.

И все пак вече е в действие операция „Златен глобус“ (Operation Golden Orb). Очаква се събитието да бъде наблюдавана от милиони хора по целия свят в първата по рода си церемония от повече от 70 години.

Събитието с кодовото име Operation Golden Orb е планирано от много години и се очаква да бъде по-скромно от това на коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г.

Крал Чарлз III ще бъде коронован заедно с Камила, след като през февруари тази година покойната кралицата Елизабет II изрази желанието си Камила да бъде известна като кралица-консорт.

Според кралския протокол подробностите за коронацията на наследник не се обсъждат предварително от уважение към управляващия (издъхнал) монарх.

Но сега, след смъртта на кралицата, се изготвят важни планове.

Според The Telegraph коронацията ще се състои през пролетта или лятото на следващата година – в подобна времева линия като коронацията на кралицата.

Кралица Елизабет нямаше своята коронация чак една година след като баща й крал Джордж VI почина на 6 февруари 1952 г.

Коронацията на Нейно Величество се състоя на 3 юни 1953 г.

Но за разлика от коронацията на кралицата, смята се, че службата на Чарлз ще бъде по-кратка, по-малка, по-евтина и по-модерна.

А източници от Букингамския дворец твърдят, че кралят е настоял, че церемонията ще отразява етническото многообразие на съвременна Великобритания.

Смята се, че списъкът с гости за службата ще бъде ограничен до максимум 2000 – една четвърт от контингента през 1953 г. – и също така ще има по-малко членове на кралското семейство.

„Това ще бъде една семпла, но трогателна церемония. Не бих се изненадал да видя само Чарлз и Камила, Кейт и Уилям и техните деца на балкона на Бъкингамския дворец след това“, каза източникът от Бъкингамския дворец..

Междувременно интересен факт е, че Камила ще бъде първата съпруга на крал, която ще бъде коронясана от 1937 г.

Тя ще бъде коронясана с короната от платина и диаманти, направена за коронацията на кралицата-майка – която съдържа диаманта Koh-i-Noor – „Планината от светлина“.

Големият 105-каратов камък е подарен на кралица Виктория от султана на Турция през 1856 г., но мнозина смятат, че е откраднат от Индия.

През последните 900 години церемонията по коронацията на новия британски монарх се провежда в Уестминстърското абатство, Лондон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *