СВОБОДНО ВРЕМЕ

Тревогата е неописуема! Патриархът призова: Молете се на Бога за Путин! Той е….

Призив към миряните да се молят за Путин, отправи руския патриарх в момент, в който Русия губи все повече завладени територии в Украйна.

Главата на Руската православна църква говори пред вярващи в манастира „Св. Даниил” в Москва

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова руските православни християни да се молят за президента Владимир Путин, военните командири и политиците на страната, които трябва да вземат правилните решения „в този труден момент”. Главата на Руската православна църква говори пред вярващи в манастира „Св. Даниил” в Москва след литургия за средновековните велики князе Александър Невски и неговия син Даниил Московски. И двамата са почитани като светци от Руската православна църква, предаде Нова тв.

„Великите князе, които днес си спомняме – Александър Невски и Даниил Московски – успяха да съчетаят политическата мисия, военната мисия, ръководството на войските и армията със своята святост. И може би това съчетание е гаранция, че една държава, която има този вид на ръководството, никога няма да извърши военни престъпления”, заяви патриарх Кирил.

Той отново засвидетелства подкрепата си за това, което Кремъл нарича „специална военна операция” в Украйна. Главата на Руската православна църква разглежда „операцията“ като опора срещу Запада, който той определя като упадъчен.

„Днес, когато живеем в много трудно време, нашата молитва е специална: за главата на нашата държава и върховен главнокомандващ Владимир Владимирович Путин, който носи специална отговорност. Нашата специална молитва е също за всички военни командири и тези, които държат властта. Нека Бог ги направи по-мъдри, укрепи ги, съветва ги и ги предпази от грехове и грешки – и едновременно с това да ги вдъхнови да предприемат действия, които ще защитят родината ни от всякакви външни… дори и от най-опасните и страховити заплахи”, заяви патриарх Кирил.

През март, скоро след началото на военната операция на 24 февруари, патриарх Кирил каза, че Русия е влязла в метафизическа битка в района на Донбас в Украйна, където православните християни не приемат „фалшивите“ западни ценности.

Очаква се Кирил да присъства на Седмия конгрес на лидерите на световните и традиционните религии в Нур-Султан тази седмица, а папа Франциск, който заминава за столицата на Казахстан във вторник, многократно е казвал, че е готов да разговаря с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *