НОВИНИ

Нова климатична аномалия: Рекорден студ в България! Измериха -2 градуса в….

Климатичните аномалии в България не спират.

До края на месеца вероятността за екстремни явления, подобни на тези в Бургаско и Карловско, е много малка. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Георги Цеков.

„Започналата седмица ще бъде с температури, доста по-ниски от климатичната норма, особено сутрешните температури, както например тази сутрин сутрешните температури на места достигнаха малко над 0 градуса. Например в София минималната отчетена е около 1 градус, което рекорд за днешния ден, за 19 септември. последна такава ниска температура е измерена едва през далечната 1916 г.“, каза синоптикът.

Георги Цеков има и добра новина за туристите по родното Черноморие. Той прогнозира, че през последната седмица на септември ще има и подходящи условия за плажуване у нас. А в средата на тази седмица в планините ще превали сняг.

Рязкото падане на температурите донесе и първата слана за сезона в Пернишко. Тя попари по-високите полета в Пернишка област, предаде Струма.

„За първи път след лятото ми замръзват стъклата на колата. Наложи се да ги стържа сутринта. Покривите на къщите също бяха побелели“, разказва жител на пернишкото село Дивотино. В Трънско пък полетата са напълно побелели. Косьор Николов публикува снимки в социалната мрежа от Знеполе, на които се вижда, че растенията са замръзнали.

Очаква се тази седмица температурите сутрин да са ниски. Най-вероятно това няма да е последната слана за септември.

Минус 1,7 градуса минимална температура е измерена тази сутрин в Чепеларе, според данни на Метеорологичната станция на вр. Рожен.

В района на Рожен термометрите отчитат положителни стойности, като минималната е 1 градус.

Времето в област Смолян остава през деня хладно с по-ниски температури от обичайните за септември, съобщи БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.