НОВИНИ

Почина големият български актьор Досьо Досев

Почина големият български актьор Досьо Досев.

Тъжната вест съобщиха от община Созопол.

„С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че днес, на 88-годишна възраст ни напусна великият актьор и почетен гражданин на Созопол Досьо Досев.

Досьо Досев е роден в София, но по-голямата част от живота си прекарва в Созопол. Той обичаше града, морето и неговите хора. Обожаваше изкуството, младостта и културния живот в града. Самият той винаги е казвал, че се чувства повече гражданин на Созопол, отколкото на София.

В своя богат професионален живот Досьо Досев изиграва над 60 роли в киното и театъра, за които получава множество награди от Съюза на театралните дейци и Министерство на културата.

Созопол загуби една от най-колоритните си личности, един велик Човек и истински приятел.

Почивай в мир, Досьо!“

Досьо Досев е роден София на 12 април 1934 г., завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1955 г. Играе в бургаския театър в славния период, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори между 1957 и 1961 г.

След 3 сезона и роли, които са завоевание в творческата му биография, напуска след разпадането на групата. Част е от състава на Народен театър за младежта София (1961 – 1965) и Театър „София“, на чиято сцена играе над 4 десетилетия.

Снимал се е в близо 70 филма. Сред тях са „Привързаният балон“, „Гибелта на Александър Велики“, „Мъже в командировка“, „Иван Кондарев“, „Масово чудо“, „Вик за помощ“, „Версенжеторикс“, „Пансион за кучета“, „Подгряване на вчерашния обед“, „Принцът и просякът“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.