СВОБОДНО ВРЕМЕ

Как всъщност си отиде кралица Елизабет II?

Различни експерти спекулират, предвид официалното мълчание, с причините, които биха могли да причинят смъртта на Елизабет II, изтъква лондонският кореспондент на „Ел Мундо“ Карлос Фреснеда.

„От какво е умряла кралицата?“ Това е въпросът за милион долара и отговорът вероятно ще остане във въздуха.

Според загадъчното изявление на Бъкингам Елизабет II е починала „мирно“ в замъка Балморал, което предполага, че това е „естествена“ смърт на преклонната й възраст от 96 години.

Здравословните й проблеми през последната година и последните й снимки обаче подхраниха спекулациите за основното състояние, което ускори изхода, за което Covid, стресът и болката от смъртта на съпруга й Филип Единбургски също са сочени като възможни причини.

„ЕСТЕСТВЕНА“ СМЪРТ

Това е версията, общоприета от британците въпреки официалното мълчание: кралицата е починала от „естествена смърт“. Нейната крехкост ставаше все по-очевидна, както можеше да се види в двете й появи на балкона на Бъкингамския дворец по време на юбилея.

Също така нейните затруднения в мобилността, систематично облягаща се на бастун, въпреки че тя очевидно е запазила умствените си способности непокътнати до края (според свидетелствотоа на Борис Джонсън, който подаде оставка три дни по-рано).

Влошаването през последните месеци беше постепенно, с все по-чести спирания на публичната й дейност, като това, което се случи в деня преди смъртта й, когато отмени виртуалната сесия на своя „частен съвет“. Лекарите за пореден път й препоръчаха почивка.

СИНИНАТА НА РЪКАТА

Синината на дясната й ръка, която Елизабет II показа на приема при новия премиер Лиз Тръс, подейства като аларма. Както каза австралийският лекар Деб Коен-Джоунс за „Дейли мейл“, синината може да е признак на „периферна артериална болест“ – или стесняване на кръвоносните съдове извън сърцето – и възможно „предупреждение“ за фатален изход.

„Това е проблем с кръвообращението, който понякога се среща при по-възрастни хора с артериосклероза“, каза Коен-Джоунс.

„Това също е знак, че жизненоважни органи не получават достатъчно кръвоснабдяване. Нещо подобно може да увеличи риска от инфаркт и инсулт или дори да причини полиорганна недостатъчност.“

БОЛЕСТ НА КОСТИТЕ?

Лейди Колин Кембъл, кралският биограф, който съобщи за смъртта на кралицата в YouTube 90 минути преди официалното съобщение, увери, че Елизабет II е страдала от „сериозно заболяване на костите“.

Отвъд остеопорозата, често срещана в напреднала възраст, авторката намеква, че това може да е вид рак на костите.

„Ако вашите асистенти предпочитат да не споменават „думата“, това зависи от тях, въпреки че няма да навлизам в диагнозата от уважение към Нейно Величество“, каза лейди Кембъл, която уверява, че кралицата е била подложена на лечение и че синината на ръката се дължи на канюла или тръба, поставена за интравенозно доставяне на лекарства.

СМЪРТТА НА ФИЛИП ЕДИНБУРГСКИ

Вдовството сериозно уврежда здравето. Според проучване, публикувано в списание „Science Direct“ и подписано от трима испански изследователи от университета на Кастилия-Ла Манча (L.M. Peña-Longobardo, B. Rodríguez-Sánchez и J. Oliva-Moreno), загубата на съпруг има сериозен ефект върху психичното здраве с тенденция да засяга повече жените, отколкото мъжете.

Елизабет II вече никога не беше същата след смъртта на съпруга й Филип Единбургски през април 2021 г.

Въпреки че скоро свали траура си, облече рокли на цветя и продължи с дневния си ред, кралицата почувства първите последици през октомври същата година, точно след нейната ваканция в замъка Балморал, място, пълно със спомени за нейния съпруг.

Скръбта от смъртта на любим човек може да доведе до безсъние, раздразнителност, мозъчна мъгла и изтощение.

Лекарите за първи път увериха, че Елизабет II е „изтощена“ и се нуждае от почивка. Тя прекара една нощ в болницата, официално за „предварителен преглед“. Оттогава тя се появява на обществени места винаги подпряна на бастуна си.

COVID

„Както виждате, не мога да се движа“, беше спонтанното признание на кралицата пред двама офицери от Кралския флот в средата на февруари.

Седмица по-късно Бъкингамският дворец потвърди, че е дала положителна проба за Covid (синът й Чарлз се е заразил втори път дни преди това).

Въпреки че официално преодоля болестта „с леки симптоми“ и се върна към виртуалния си дневен ред две седмици по-късно, самата кралица призна през април, точно преди да навърши 96 години, че Covid я е оставил „много уморена и изтощена“.

СЕМЕЕН СТРЕС

Последните две години също бяха особено стресиращи за кралицата по семейни причини. Разривът с Хари и Меган, лишени от кралските си привилегии (включително сигурност) след калифорнийското им „изгнание“, предизвика сериозно вътрешно напрежение.

Секс скандалът на сина й принц Андрю постави последния щрих на новия „annus horribilis“ на 2021 г. Извънсъдебното споразумение на любимия й син дойде може би твърде късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.