НОВИНИ

Иван Костов: Нямаме консолидирана демокрация имаме консолидирана мафия (ВИДЕО)

Иван Костов коментира по Нова тв настоящата политическа ситуация.

Обществото трябва да поиска Преходът да бъде осъществен и завършен, да има върховенство на закона и установени европейски ценности. Това коментира в предаването „Здравей, България” бившият премиер Иван Костов. Той представи книгата си „Политиката отвътре”, предава Нова тв.

Според Костов промените тръгват отдолу. „Хората трябва да поискат и след това стават нещата”, смята бившият премиер.

Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как е дошла при нас.

„Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък”, коментира Костов.

В книгата си Костов казва: „Нямаме консолидирана демокрация имаме консолидирана мафия”.

„Така е. Силите са били много мощни и много компетентни”, каза още бившият премиер пред NOVA. „Те познават властта, знаят как да я бранят, тези хора винаги са били много крачки пред нас, когато е ставало въпрос как да се установят и как да защитават държавните институции. Пример е Конституцията, с конструкцията на съдебната власт, в която прокуратурата заема такова ключово място”, каза Костов.

„СДС беше единно, когато искаше да разруши стената на комунистическия режим, но крайно разнородно в това какво иска да изгради, какво да замести този режим”, коментира още бившият премиер.

„Начело на Прехода, след като нямаше буржоазия, дойдоха хора от свободните професии, интелектуалци. А за тях е важно да имат свое мнение, своя позиция и да я защитава. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица в началото на Прехода, но не можеха да следват, да вървят в строй, да следват онези, които познаваха проблемите”, коментира Костов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *