НОВИНИ

Аварията в „Северен поток“ – Европа: Саботаж! Русия: Саботаж! САЩ: Течове!

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода „Северен поток“ в Балтийско море е „акт на саботаж“, предаде Дир.бг, цитирайки Франс прес.

„Говорих за саботажа на „Северен поток“ с датската министър-председателка Мете Фредериксен“, написа Фон дер Лайен в Туитър.

„Изключително важно е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и причините за тях. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще получи възможно най-строг отговор“, заяви тя вчера.

В същото време САЩ са предпазливи с констатациите по инцидента. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че по негови данни течовете, установени по газопроводите „Северен поток“, няма да се отразят съществено на енергийната устойчивост на Европа, съобщиха агенциите.

На пресконференция с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар Блинкън посочи, че САЩ засега не могат да потвърдят първоначалните данни, че течовете може да се дължат на нападение или саботаж, но добави, че ако все пак става дума за саботаж, това няма да бъде в ничий интерес.

„Във връзка с течовете се води разследване, по първоначални данни може да става дума за нападение или саботаж. Но това са само първоначални данни, които ние засега не можем да потвърдим. Но ако това се потвърди, очевидно то няма да е в ничий интерес.

Доколкото разбирам, течовете няма да се отразят съществено на енергийната устойчивост на Европа“, отбеляза Блинкън, помолен да коментира ситуацията с газопроводите.

Песков: Спадът на налягането и разрушаването на линиите на „Северен поток“ може да се дължи на саботаж

Кремъл е изключително обезпокоен от информацията за спада на налягането и разрушаването на линиите на „Северен поток“, това е много обезпокоителна новина, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред журналисти, съобщават руски медии.

„Информацията се появи както от „Газпром“, така и от операторската компания. Това е много обезпокоителна новина. Наистина говорим за някакви разрушения в тръбопровода, все още не е ясно какъв вид, в датската икономическа зона налягането спадна значително“, каза още Песков.

„Това е напълно безпрецедентна ситуация, която изисква спешно разследване. Изключително сме обезпокоени от тази новина“, добави Песков.

Песков не изключи, че смущенията в работата на газопроводите могат да бъдат резултат от саботаж.

„Сега не можем да изключим нито един вариант“, отговори той на въпрос дали Кремъл допуска варианта, че е можело да има саботаж.

„Очевидно е, че има някакъв вид разрушаване на тръбата и какво го е причинило, преди да се появят резултатите от изследването, не може да се изключи никакъв вариант“, добави Песков.

Песков подчерта, че „разбира се, това е въпрос, свързан с енергийната сигурност на целия континент“. Отговаряйки на въпрос за евентуални контакти между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Олаф Шолц по темата за създалата се ситуация, Песков обясни, че контактите с германската страна се поддържат от компанията-оператор. „Контактите се осъществяват от компанията-оператор. Това сега, разбира се, е основният въпрос за тях“, каза Песков.

Както беше съобщено по-рано от Nord Stream AG, разрушаването, настъпило в един и същи ден едновременно на три низа от морските газопроводи „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, е безпрецедентно и все още не е възможно да се оцени времето за възстановяване.

Ден преди това Nord Stream AG съобщи за спад на налягането на двете нишки на газопровода „Северен поток 1“, причините за инцидента се разследват. По-рано подобен проблем с рязък спад на налягането възникна на друг експортен газопровод – „Северен поток 2“.

Вестник Der Tagesspiegel, позовавайки се на свои източници, каза, че целенасочен саботаж може да е причината за спада на налягането в газопроводите. На свой ред Министерството на икономиката и опазването на климата на Германия заяви, че все още не е установило причината, предизвикала спада на налягането в газопровода „Северен поток 2“, и не знае къде точно може да е възникнал течът. Федералната мрежова агенция (германският регулатор), според нейния представител, не вижда никакви последствия от падането на налягането в тръбопроводите за сигурността на доставките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *