НОВИНИ

Извънредно! Разби се български щурмовик бомбардировач в Безмер!

Извънредна ситуация.

Още един български военен самолет съветско производство се е разбил преди около час.

Преди малко БТВ съобщи за тежък инцидент със самолет на полигона в Безмер.

Пилотът е катапултирал, но парашутът му не се е отворил.

Инцидентът е станал около 14:30 ч. Самолетът е загубил контрол и се е разбил.

Пилотът е настанен е в болница. Пилотът е българин, а самолетът е щурмовик Су-25.

Пилотът е настанен във военна болница в Сливен, това предаде репортер на Нова телевизия. По данни на телевизията, опасност за живота му няма. Инцидентът, станал по време на тренировъчен полет, е потвърден.

Все още не се знае къде точно е паднал салолетът. Екипът на телевизията е забелязал самолета в полет в района на АМ „Тракия”, доста далеч от базата в Безмер, отгкъдето се предполага, че е излетял самолетът.

България официално разполага с 14 такива самолета. 8 са модернизирани в Беларус за 80 милиона лева, отпуснати от правителството на Бойко Борисов. Първите са доставени през 2020, а последните през 2021.

Именно ремонтираните в бившата съветска република се намират в Безмер.

Това е пореден тежък инцидент с остарялата авиация на България от времето на СССР.

На 9 юни 2021 година Валентин Терзиев – пилот на изтребител МиГ-29, изпълнявайки полет над морето край Шабла, по време на съвместните военни учения “Шабла 2021”.

Сухой Су-25 е едноместен щурмовик с 2 двигателя, създаден в Съветския съюз от ОКБ Сухой. Име по условни наименования на НАТО за техниката – Frogfoot, по руската – Грач.

Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле. През своята повече от 25-годишна оперативна история, Су-25 участва в множество военни конфликти. Изиграва голяма роля в Съветската война в Афганистан, изпълнявайки мисии срещу муджахидините. Използван е от иракските ВВС по време на войната между Иран и Ирак от 1980 – 1989. Македонските ВВС използват закупени от Украйна Су-25 срещу албанските сепаратисти по време на конфликта от 2001 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *