НОВИНИ

Скандал в предаването на Цънцарова – Кирил Петков изненада ГЕРБ

Внезапната поява на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков предизвика скандал при старта на заключителния предизборен дебат по бТВ. Той дойде в студиото вместо Венко Сабрутев, въпреки че напоследък предпочита да не се появява в публични обсъждания.

Бившият премиер обясни появата си с факта, че Сабрутев бил възпрепятстван по лични причини, а той бил наблизо и затова дошъл. Това предизвика реплика от водещата Мария Цънцарова, че партията нарушава предварителната уговорка.

„Аз разбрах, че това е свободно мероприятие и бях на 15 минути оттук, и реших да дойда“, отвърна саркастично Дончев, след като Петков обвини двамата представители на ГЕРБ в страх. Бившият министър-председател запита къде е лидерът на партията Бойко Борисов и защо се крие.

„Къде се крие г-н Борисов, той е вашият лидер, защо той не дойде? Българският народ има право да знае кой ще води след 2 октомври и лидерите трябва да дадат своите отговори на българския народ. Ако един от нас не може да дойде, най-коректно е да изпратим лидера“, заключи Петков.

Зевзеци пък веднага пуснаха колаж във фейсбук с Петков. На плакат от популярната му снимка от протестите през 2020 г. бе написано „Аз съм Венко Сабрутев“.

Деница Сачева и Томислав Дончев от ГЕРБ веднага реагираха с думите, че в тази страна правилата трябва да се спазват и напуснаха. С това споровете за участието на Кирил Петков не бяха прекратени. По време на дебата Любомир Каримански от „Има такъв народ“ запита дали бившият премиер не е ководещ.

Самият Петков продължи да дразни останалите участници с непрекъснатите си включвания по дискутираните теми. Особено се изостриха реакциите по въпроса за руския газ. Наложи се Цънцарова да помоли съпредседателя на ПП да изслушва опонентите си.

Разминаването между бившите партньори ПП и БСП лъснаха веднага – според представителя на социалистите „Газпром“ никога досега не били некоректни. Това наля вода в мелницата на „Възраждане“, чийто представител Деян Николов веднага попита дали ПП ще завърти кранчето и на азерския газ, ако дойде на власт, след като Азербайджан нападна Армения. А Петков отвърна, че Азербайджан никога не е спрял доставките, които ако ПП влезе във властта, ще се увеличат. Което веднага ще се отрази на цената на газа надолу.

БСП обяви, че ще работи за вдигане на минималната работна заплата до 850 лв. и настоява за таван на цените. Кирил Петков пък напомни, че е заварил минималната пенсия на 300 лв., която неговото правителство е довело до 467 лв. Според него минималната работна заплата трябва да стане 50% от средната или 860 лв. Мартин Димитров от „Демократична България“ бе категоричен, че данъците не трябва да се пипат.

„Абсолютно вярвам, че в този момент качването на данъците ще е нещо много лошо за българската икономика. Но за зимата трябва да увеличим доходите на гражданите. Как е възможно това да стане – за мен отговорът е освен повишената събираемост, да спрем корупцията“, подкрепи колегата си от ДБ Кирил Петков.

И на свой ред запита представителя на ИТН: „Провалихте три парламента, мислите ли, че имате моралното право да сте част от четвъртия?“

„Кирил Петков отново квалифицира и слага етикети, което означава, че той не мисли. Ако се вслушваше, щеше да разбере, че само в раздел икономика има 18 нарушения от коалиционното споразумение, ако се гледа точка по точка. Смятам, че трябва да сме част от парламента, защото имаме подготвени експерти. Трябва да сме там, за да можем да променим редица закони, сред които Антикорупционният закон на ПП, който е еднакъв с първия вариант на ГЕРБ, както и Законът за референдумите“, отговори Каримански.

От „Възраждане“ категорично са срещу таван на цените и отново се върнаха на темата за отлагане на приемането на еврото в България.

ДПС пък въобще не изпратиха свой представител, въпреки че Мария Цънцарова обяви, че поканата е била изпратена до всички политически партии, представени в предишния парламент.

По регламент дебатът трябваше да се проведе в три тематични кръга – политическа, енергийна и икономическа криза, „Кръстосан огън“, по време на който участниците си задават въпроси по предварително изтеглен ред, и за финал заключителните политически послания в рамките на 30 секунди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *