НОВИНИ

Светът осъди анексията на украински територии

Все повече държави и организации обявиха, че няма да признаят нито референдумите, нито анексията на Русия на украински територии, официално обявена вчера. Турция, Гърция и Австралия са едни от последните държави, обявили решението си. Израел също няма да признае решението за анексия. В изявление на Външно министерство се посочва, че Израел поддържа териториалната цялост на Украйна.

С анексирането на украински територии, Русия прави нов опит за грубо пренебрегване на международното право, което трябва да получи правилна оценка от цялата международна общност. Това се каза в петък изявление на външните министри на Г-7 относно незаконното анексиране на суверенна украинска територия, публикувано на уебсайта на Федералното външно министерство на Германия, която в момента е председател.

Министрите на външните работи на Г-7 на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, Съединените американски щати и върховният представител на Европейския съюз (ЕС) единодушно осъдиха възможно най-категорично агресивната война на Русия срещу Украйна и нейните продължаващи нарушения на суверенитета, териториалната цялост и независимост на Украйна.

„Усилията на президента Путин да включи Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области в територията на Руската федерация представляват нова ниска точка в явното пренебрегване на международното право от страна на Русия и още един пример за неприемливи нарушения от страна на Русия на суверенитета на Украйна, Устава на ООН, и общоприетите принципи и ангажименти на Заключителния акт от Хелзинки и Парижката харта. Ние никога няма да признаем тези предполагаеми анексии, нито фалшивите „референдуми“, проведени с оръжие. Ние потвърждаваме отново, че регионите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, както и Крим, са неразделна част от Украйна“, се казва в изявлението.

Министрите повтарят призива си към всички страни да осъдят недвусмислено агресивната война на Русия и нейния опит да придобие територия със сила.

„Призоваваме по-широката международна общност да отхвърли бруталния експанзионизъм на Русия, нейните усилия да отрече съществуването на Украйна като независима държава и нейното крещящо нарушаване на международните норми, които гарантират международния мир, сигурност и териториалната цялост и суверенитета на всички държави, „, се казва в изявлението.

Страните от Г-7 обещават да наложат допълнителни икономически санкции на Русия, както и на лица и организации – в и извън Русия – които предоставят политическа или икономическа подкрепа за тези нарушения на международното право.

„Ние сме непоколебими в нашата подкрепа за правото на Украйна да се защитава срещу агресивната война на Русия и нейното безспорно право да си върне територията от Русия“, се казва в изявлението.

Министрите също така осъдиха безотговорната ядрена реторика на Русия.

„Русия трябва незабавно да спре своята агресивна война, да изтегли всички свои войски и военно оборудване от Украйна и да зачита независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници“, се казва в изявлението.

Припомняме, че ООН вече направи същото в изявление.

Сърбия обяви, че няма да признае новите руски територии, въпреки добрите отношения с Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *