НОВИНИ

Има ли интерес Русия от взривения „Северен Поток“?

Вече е прието за факт, че големите течове на газ по газопровода „Северен поток“ са резултат от умишлени действия. Вероятността щетите да са причинени от природни явления или случайна повреда на оборудването е много малка. И вече днес е възможно да се предположи на кого може да бъде от полза, изтъква в свой коментар за UNIAN eнергийният експерт Генадий Рябцев.

Очевидно е, че тези аварии не са от полза нито за европейците, нито за американците, нито за украинците. Това обаче може да бъде много полезно за руската компания „Газпром“, която има няколко подписани договора с европейски потребители. Факт е, че според тези договори „Газпром“ трябваше да изпомпва определено количество газ през тази година. Но поради политически натиск от Кремъл, той не може да го прави.

А дори и да започне, капацитетът на тръбопроводите няма да е достатъчен за изпълнение на условията на договорите.

И ако условията на договорите, подписани от „Газпром“, не бъдат изпълнени, това автоматично означава необходимост от плащане на големи суми пари за неизпълнение на договореностите.

Което вече предполага необходимостта да се отговаря за неизпълнени договори в арбитражни камари, където контрагентите на „Газпром“ определено ще подадат искове. Сумата на тези искове може да възлезе на няколко десетки милиарда долара.

Второ, инцидентите със „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ доведоха до повишаване на котировките на европейските хъбове, което увеличи цената на руския газ, който се изнася по други разклонения – през Украйна и Турция.

В допълнение, това позволи да се засили влиянието на енергийните оръжия, които Русия използва срещу Европа като част от своята хибридна война.

Все още е трудно да се каже доколко авариите по газопроводите са навредили на европейците. Но повечето експерти прогнозираха, че доставките на газ за Европа най-вероятно ще бъдат прекъснати веднага след началото на отоплителния сезон или при значително застудяване.

Тоест – беше само въпрос на време. Все пак икономическата война е обявена отдавна. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков дори някак се изпусна: че европейците ще получат газ само след премахване на санкциите срещу Русия.

В този смисъл спирането на „Северен поток“ можеше да се прогнозира. И е трудно да се повярва, че никой в ​​Европейската комисия или правителствата на страните от ЕС не е разбрал това и не се готви за пълно спиране на доставките на руски газ.

Също така напълно очаквано е „Газпром“ днес да започне да се позовава на някакви форсмажорни и необичайни обстоятелства с неопредолима сила, които уж са му попречили да изпълни задълженията си по договорите.

Трябва обаче да разберем, че за разследването ще бъде много трудно да докаже дали тези експлозии в „Северен поток“ наистина са извършени от Русия.

В края на краищата е малко вероятно там да намерят, например, остатъци от руска ракета. Би било смешно.

Единственото, което може да бъде доказано и записано, е преминаването на военни катери на Руската федерация, но това все още не доказва вината на руснаците.

Тоест днес все още на никого не е ясно дали е възможно да се установи кой е причинил тези аварии и то по такъв начин, че това да има и съдебни последици за Руската федерация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *