НОВИНИ

Опасна нова мода сред тийнейджърите онлайн! Гълтат капсули за пране за лайкове!

Искате ли да сготвите пиле в обезболяващи лекарства? Или да се предозирате с антиалергични? Или пък да погълнете капсули за пране?

Въпреки че повечето от нас биха се отдръпнали в ужас от подобни опасни предложения, юношите и младите хора продължават да бъдат податливи на подобни занимания в социалните медии, пише в свой доклад Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Тенденции

„Една тенденция в социалните медии, разчитаща основно на натиск от връстници, са онлайн видеоклипове на хора, злоупотребяващи с лекарства и насърчаващи зрителите също да го правят. Тези видеопредизвикателства, които често са насочени към младежи, могат да навредят на здравето и дори да причинят смърт“, посочват от FDA. Едно скорошно предизвикателство, публикувано в социалните медии, насърчи хората да готвят пиле в смес от ацетаминофен, декстрометорфан и доксиламин – основните съставки на популярно лекарство за простуда и някои подобни продукти против кашлица и настинка, продавани без рецепта. „Варенето на лекарството може да го направи много по-концентрирано и да промени свойствата му до опасни нива“, казаха от FDA. „Дори и да не ядете пилето, вдишването на изпаренията на лекарството по време на готвене може да доведе до навлизане на високи нива на лекарството в тялото ви. Може също да нарани белите ви дробове“, става ясно от предупрежденията, пише „Телеграф“.

Видения

Агенцията също така посочва предизвикателство в TikTok, което кара хората да халюцинират, като приемат големи дози от антихистамина дифенхидрамин, който се продава без рецепта. Наречено „Предизвикателството Бенадрил“, заради него вече няколко тийнейджъри стигат до болнични спешни отделения или дори умират.

Податливи

Защо младежите са толкова податливи? Тийнейджърският мозък не е напълно развит, твърдят от Американската академия по педиатрия (ААP). Всъщност префонталният кортекс, който управлява рационалното мислене, решаването на задачи и анализът на причинно-следствените връзки, не се развива напълно до средата на 20-те години. Ето защо тийнейджърите и младите хора често са импулсивни и по-склонни да действат, без да обмислят последиците, казват от AAP. „Децата няма непременно да се замислят, че перилният препарат е отрова, която може да изгори гърлата им и да увреди дихателните им пътища. Или че злоупотребата с лекарства като дифенхидрамин (Benadryl) може да причини сериозни сърдечни проблеми, гърчове и кома“, предупреждава AAP на уебсайта си. „Това, върху което ще се съсредоточат, е, че едно популярно дете в класа e направило това в социалните мрежи и е получило стотици харесвания и коментари“, се казва в уебсайта на AAP. „Социалните медии възнаграждават скандалното поведение и колкото по-скандално е, толкова по-големи са реакциите.“

Мерки

Като се има предвид огромното въздействие на социалните медии върху поведението на тийнейджърите, как родителите и лицата, които се грижат за тях, могат да предпазят децата си от участие в подобни предизвикателства? Дръжте линиите за комуникация отворени, съветват от AAP. Попитайте вашия тийнейджър и неговите приятели за предизвикателства, които са виждали в социалните медии, и ги обсъдете „спокойно и без осъждане“, като същевременно ги насърчавате да обмислят всички потенциални негативни резултати от това поведение. „Напомнете на децата си, че предозирането може да се случи с лекарства без рецепта, както и с лекарства, отпускани с рецепта“, заявяват от FDA. У дома дръжте здраво заключени всички лекарства, добавят от агенцията.

Приятели

Ако вашият тийнейджър изглежда, че не желае да говори за това, което е видял, вместо това попитайте за приятелите му. „Понякога децата са по-склонни да говорят за връстниците си, отколкото за себе си“, отбелязват от AAP. Ако изглежда, че детето е приело твърде много лекарства и „халюцинира, не може да бъде събудено, имало е или получава припадък, има проблеми с дишането, колабирало е или проявява други признаци на злоупотреба с наркотици, веднага се обадете на спешния телефон, за да получите спешна медицинска помощ“, съветват още от FDA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *