НОВИНИ

Уволниха шефа на Агенцията по храните

Христо Даскалов: Ще продължа да се боря със схемите, които ограбват хората

От днес Христо Даскалов е освободен от длъжността “Изпълнителен директор на БАБХ”. Това съобщиха на брифинг в Министерство на земеделието. На негово място е назначен Христо Вълчанов.

Даскалов оглави Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в последния ден на миналата календарна година. Тогава, със заповед на Кирил Петков, той зае мястото на Христо Вълчанов. Даскалов бе едно от главните действащи лица, когато възникна проблемът между държавната агенция и частната компания „Евролаб 2011“ на граничния пункт „Капитан Андреево“ през лятото. Според него това е една от причините той да бъде премахнат от поста и работата на граничния пункт да се върне към стария си модел.

По думите на зам.-министъра на земеделието Крум Неделков Даскалов е нарушил изборното законодателство като се завръща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати.

По информация на NOVA Даскалов е кандидат-депутат. По закон той трябва да бъде в неплатен отпуск до обявяването на финалните резултати. По думите на Неделков обаче Даскалов се връща на работа ден по-рано и споделя с колеги както за неговата позиция, така и за тази на други кандидат-депутати и техните резултати от изборите на 2-ри октомври.

След завръщането си той уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други.

“След всички тези разпоредителни действия заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структура към  БАБХ. За всички тези действия не е уведомен министърът на земеделието”, допълни Неделков.

Христо Даскалов заяви, че не е обявявал никакви резултати. По думите му зад освобождаването му от поста на изпълнителен директор на БАБХ стои служебният кабинет.

Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство. Това пише във „Фейсбук“ вече бившият шеф на БАБХ Христо Даскалов.

„Преди малко със заповед на служебното правителство бях уволнен от БАБХ, а на мое място като изпълнителен директор отново е назначен Христо Вълчанов, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 г. Това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата. Знаете всички факти по случая „Капитан Андреево“. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които „посегнахме“ на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата“, коментира Христо Даскалов, цитиран от bTV НОВИНИТЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *