НОВИНИ

България с евроатлантическо правителство, но не с мандата на ГЕРБ?

Радан Кънев се надява партиите на промяната да бъдат подкрепени за кабинет от ГЕРБ

Съставянето на правителство с мандат на ГЕРБ-СДС става все по-малко вероятно, но пък това не изключва възможността да се сформира широка управляваща коалиция между партиите на промяната и на Бойко Борисов. От „Демократична България“ днес загатнаха, че не е изключено след евентуален ялов опит с първия мандат да ги подкрепят за евроатлантическо правителство.

ГЕРБ трябва да организират процес на договаряне с ДПС и „Възраждане“, с които свалиха правителството и ако не успеят, тогава мандатът ще дойде при нас. Тогава ние ще се опитаме, но едва ли успеем, тъй като с „Демократична България“ и БСП нямаме достатъчно депутати. Това каза интервю за БНР съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Евродепутатът Радан Кънев пък е оптимист, че България ще има евроатлантическо правителство, но не с мандата на ГЕРБ. Той изрази надежда жена да застане на премиерския пост в кабинета на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, подкрепен от ГЕРБ-СДС.

„Ако Бойко Борисов не желае да прави правителство с ДПС и „Възраждане“ и е избрал друг път, трябва да си даде сметка, че да сглобява коалиции, в които неговата партия и личност са доминиращи и всичко се върти като спътници около звезда, няма как да стане. „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ заедно имат повече депутати от ГЕРБ“, заяви евродепутатът в „Тази неделя“ по бТВ.

„Ако разговор ще се води в този формат, Борисов трябва да се примири, че няма да има правителство с неговия мандат. На второ място, премиерът ще бъде човек, който е извън задкулисните контакти и механизма за рекет. Това ще бъде правителство, което внимателно и честно трябва да изготви програма“, допълни той.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов също изключва възможността да се сформира евроатлантическо правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.

„Не можем да говорим за принципно, реформаторско или дори евроатлантическо управление, не поставяйки корупцията в центъра на вниманието на обществото. Това не са червени линии от инат. Въпросът не е просто да се направи парламентарната аритметика, а да се разчете обществената воля и да може управлението да взема сложните и тежки решения, които му предстоят. На управлението му трябва смелост и обществена подкрепа. Ако заметем корупцията под килима, това няма да стане“, каза той пред БНР.

Според него в обозримо бъдеще никоя политическа сила у нас няма да може да сформира самостоятелно управление и за съставяне на мнозинство ще са необходими 3, 4, дори 5 формации. А това налага търсене на допирни точки и диалог по национални приоритети.

Иванов отбеляза, че в този изборен цикъл ГЕРБ е показала стабилен електорат от около 600 000 гласа, с който два пъти бе първа и два пъти –  втора политическа сила. И че ДБ никога не е говорила за изчегъртване на ГЕРБ, а се е отнасяла с уважение към избирателите ѝ.

Същевременно обаче изтъкна, че ГЕРБ отново нямат партньор. “Извън електоралната им крепост, има огромно обществено настроение на неприемане връщане на ГЕРБ на власт, защото те продължават да се правят да не разбират, че с тях се свързва разцъфването на българския корупционен модел”, каза лидерът на “Демократична България”.

“Докато ГЕРБ не се обърнат с лице към тази реалност и не поемат отговорност за нея, няма да могат да бъдат участник в управленска конфигурация. Ние поставяме принципиална червена линия. Въпросът за корупцията не може да бъде оставен за накрая. Защото това би било признание, че ще крадем или ще толерираме кражбите”, категоричен е Христо Иванов.

Според него корупцията е и широко отворената врата за влияние на Кремъл в България.

Той напомни, че според изтекли в медиите изводи от доклад на ДАНС отпреди 5 години, премиерът Бойко Борисов е знаел, че “Турски поток” е в полза на Путин, не на България.

“Гешев осигурява наказателна безотговорност на Борисов, а Борисов му осигурява политическа безотговорност. Ние казваме, при положение че ГЕРБ продължават да се правят на неразбрали, подкрепа от нас за първия мандат е абсолютно невъзможна. Хеле пък с ДПС и Делян Пеевски, който отново ще е депутат. Иначе под надписа на парламента ще запишем вместо “Съединението прави силата”, “Магнитски прави още по-голяма сила”, каза още Христо Иванов.

Асен Василев пък изтъкна пред националното радио, че експертното правителство е една мантия, която да скрие нелицеприятна коалиция.

Според него президентът Румен Радев е надскочил правомощията си като не е подкрепил Украйна за членство в НАТО. Тази позиция е изключително грешна и вредна за България, заяви бившият финансов министър и добави, че партията му ще подкрепи предложение за даване на оръжие за Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *