НОВИНИ

10 000 лева за българския паспорт в Турция, режат етническите българи в Скопие и Киев за гражданство

Определени политици нямат интерес сънародниците ни да получат документи за самоличност, защото няма да гласуват за тях

10 000 евро струва един български паспорт в Турция. Звучи невероятно, но сред наследниците на изселниците има голям наплив от желаещи да станат официално българи. В същото време обаче рязко спада броя на етническите българи в Северна Македония, получаващи документи за самоличност с герба на родината ни. Причината за това е закон, приет през март 2021 г. Сред вносителите му са депутатите от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид, Тома Биков от ГЕРБ и др., каза пред бТВ заместник-министър на правосъдието Емил Дечев.

„Основната промяна в Закона за българското гражданство от март 2021 г., която последният български парламент, изкарал 4-годишен пълен мандат, направи, е свързана с необходимостта от документ, доказващ, че кандидатите за паспорт имат предци, живели в България за турците и български етнически произход за македонци, украинци и сърби. Нужните документи се издават от общините“, обясни той.

За македонците е много трудно да се сдобият с български паспорт, защото трябва да намерят документи още от 19-ти век, изтъкна Дечев.

Репортерът Стоян Георгиев, който прекарал изборите на 2 октомври в Турция, където очаквано ДПС спечели повечето от гласовете, разкри, че в Бурса има цяла уличка с офиси на посреднически фирми за издаване на български документи за самоличност.

Не става обаче ясно от репортажа на Стоян Георгиев защо им е на наследниците на изселниците от 80-те години на миналия век, които не знаят изобщо български език, да стават поданици на републиката ни.

„През последната година няколко пъти се е увеличил броят на турските граждани, които получават български паспорт. Това никак не е случайно, тъй като през март 2021 г. има промяна в законодателството, която по драстичен начин променя условията, при които се получава българско гражданство“, обясни той.

„Драстично е паднал броя на македонците, получили български паспорт. През 2020 г. са 9103, а през 2022-ва – 1409“, коментира репортерът.

„Трябва да имаш документ, доказващ, че имаш български корени. На практика нашата държава признава с начина, по който се издават документи за самоличност, че македонците преди 1944 г. не са били българи“, добавя той.

„Досега доказването на произход за македонците бе декларативно. Това е отменено обаче. А в Турция общините издават документ, доказващ, че дядото на желаещия български паспорт е бил българин или е живял в родината ни“, разказва Георгиев.

В Северна Македония няма община, която да издаде документ на желаещия да получи български паспорт, удостоверявайки, че е от български произход, добавя той.

„10 000 евро е цената на един български паспорт в Турция. Това са парите, които се дават на посредническите агенции, които помагат за предвижване на документацията. Не става въпрос за плащане под масата, а за такси, които официално се вземат. Тъй като това са хора, които нямат никаква връзка с България и за тях е много трудно да контактуват с българската администрация“, обяснява репортерът на бТВ.

Вземането на български паспорт може да стане за шест месеца или една година, каза Сузан Акчочу – служител в посредническа агенция в Бурса.

„Десетки са офисите на посредническите агенции. Цените за услугите си ги определят сами. На няколко пъти се извършват плащанията“, обясни журналистът Мюмюн Топчу.

Невъзможно е за един човек да притежава документ от Царство България, нужни, за да докаже, че е етнически българин, разказва македонец, пожелал анонимност.

Определени политически фактори в България нямат полза етнически българи от Северна Македония, Молдова, Украйна да стават български граждани, защото тези хора няма да гласуват за тяхната партия, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *