СВОБОДНО ВРЕМЕ

Що за човек е Алекс Джоунс, който отрича избиването на 20 деца в САЩ?

Алекс Джоунс – идол на крайнорадикалите и почитателите на конспиративните теории, беше осъден да плати 965 млн. долара обезщетение.

Присъдата е за разпространените от него неверни твърдения за престрелка в американско училище през 2012 година, при която загинаха 26 души. През 2020 година в САЩ близо 20 000 души са били убити от куршум. Само през януари 2021 са продадени 4 милиона огнестрелни оръжия. Особено в селата любовта към пушките и пистолетите е голяма, предаде Дойче Веле.

Ищците за рекордния иск са роднини на жертвите, загинали в клането в училището “Санди Хук”. 48-годишният водещ, публична фигура и основател на крайнодесния американски онлайн портал Infowars, който обяви фалит през април, от години твърди, че случилото се там е постановка, инсценирана с участието на актьори. Джоунс поддържаше тезата, че целта на “манипулацията” е въвеждането на по-строги закони за контрол върху оръжията. Още през 2018 г. Facebook, Apple, YouTube и Spotify премахнаха каналите на Джоунс и Infowars. През 2012 г. 20-годишен мъж застреля 20 деца и шестима учители в начално училище в Нютаун, Кънектикът.

След това той се самоуби. Искът срещу водещия беше подаден от роднини на пет от децата и трима от учителите, които бяха убити, както и от агент на ФБР, участвал в операцията в училището. Роднините на жертвите – заплашвани и тормозени Родители, братя и сестри на жертвите със сълзи на очи свидетелстваха пред съда, че в продължение на години са били заплашвани и тормозени от хора, повярвали на лъжите на Джоунс.

Според разказите им непознати хора са се появявали в домовете им, за да ги снимат, а в социалните медии ги заливали с обидни коментари. Присъдената сума – 965 млн. щатски долара е сборът от обезщетенията за вреди, претърпени от общо 15 ищци. Процесът е вторият, по който Джоунс бе съден за лъжите си за “Санди Хук”. Съд в Тексас постанови през август той да плати над 45 млн. долара обезщетение на родителите на 6-годишно момче, убито при стрелбата. Агентът на ФБР, участвал в операцията, получи 90 млн. долара обезщетение. В хор вият политическите въ
Почитател на Тръмп и любимец на конспираторите Все още не е напълно ясно колко точно ще може да плати Алекс Джоунс. По време на процеса той заяви, че няма да успее да даде повече от 2 милиона щатски долара. Но икономист свидетелства пред съда в Тексас, че имуществото на Джоунс и компанията му, се оценява на 270 млн. долара. Алекс Джоунс е влиятелен в средите на радикалната десница в Съединените щати.

Той трупа богатство, докато разпространява теории на конспирацията. Има и многобройни последователи. Водещият е известен привърженик на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той пропагандираше и неговото невярно твърдение, че поражението му от Джо Байдън на президентските избори през 2020 г. се дължи на изборни измами. Роденият в Тексас водещ и създател на съдържание присъства и на протестите във Вашингтон на 6 януари 2021 г., когато радикални поддръжници на Тръмп щурмуваха Капитолия.

Кадър АБС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *