НОВИНИ

14 години затвор за банков служител, присвоил 21 милиона лева

Банкер опита да натрупа състояние по незаконен начин, но сметките му излязоха криви.

Върховния касационен съд, потвърди присъдата на П. М. за извършени от него финансови престъпления. На подсъдимия е наложено наказание 14 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване, съобщават от прокуратурата.

Също така на обвиняемия му е наложено наказание „конфискация“ на половината имущество, както и наказания лишаване от правото да заема отчетническа и материално-отговорна длъжност в държавни и общински фирми за срок от 3 години, пише Флагман.бг.

Досъдебното производство по случая е образувано с прокурорско постановление на 27.09.2010 г. Разследването е проведено от Национална следствена служба. Обвинителният акт на Софийска градска прокуратура (СГП) е внесен в Софийски градски съд (СГС) на 25.07.2013 г.

С присъда от 16.05.2017 г. СГС е признал подсъдимия П. М. за виновен в това, че в качеството си на длъжностно лице – главен касиер на банка, за времето от 16.09.2008 г. до 11.05.2010 г., е присвоил чужди пари, собственост на банката, в размер на 21 201 430 лв. Според държавното обвинение това е длъжностното присвояване в особено големи размери и представлява особено тежък случай, поради което М. М. беше осъден, съобщава news.bg.

Със същата присъда подсъдимият П. М. е признат за виновен и в това, че при условията на продължавано престъпление за времето от 29.04.2009 г. до 11.11.2009 г. съзнателно се е ползвал от неистински частни документи – приемо-предавателни протоколи и актове, на които бил придаден вид, че са подписани от служители на банката.

Подсъдимият е осъден да изтърпи едно общо най-тежко наказание, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 15 години при първоначален строг режим, към което са присъединени по-леките наказания „конфискация“ и „лишаване от права“.

Присъдата на СГС е изменена от Софийски апелативен съд с решение от 17.11.2021 г., като наложеното наказание „лишаване от свобода“ е намалено на 14 години. В рамките на своята компетентност СГП незабавно предприе действия по привеждане в изпълнение на наказанията „лишаване от свобода“ и „лишаване от права“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *