НОВИНИ

Махат стария притежател на „златната“ акция в Лукойл, заради който България загуби милиарди

Нов притежател на т.нар. „златна“ акция на държавата в рафинерията на „Лукойл“ край Бургас готви служебният енергиен министър Росен Христов. Новината за смяната на „вечния“ Красимир Първанов, който от 2017-а бе назначен за представител на държавата в петролното предприятие, дойде от отговор на Христов до депутата от ДБ Ивайло Мирчев. Дясната ръка на Христо Иванов публикува факсимиле от канцеларията на Капитан Газпром, от което се вижда, че министърът смята за организира конкурс за новия държавник там, пише Skafeto.com.

„Една от причините Лукойл да мародерства на пазара на горива в България е нищоправенето на представителя на държавата в компанията. „Държачът на златната акция“ не работи в интерес на България, за 4 г. не е предоставил каквато и да е информация на министерство на енергетиката, въпреки че има задължението да представя тримесечни отчети.

Въпросният скандален представител стана известен първо като шеф на НЕК, когато задължи държавата с договор да плати 1.3 млрд. лв. на Русия, за което страната ни по-късно бе осъдена, а сумата платена. По-късно същият стана герой в Апартаментгейт, след като се оказа, че си е купил имоти за сума в пъти по-ниска от пазарната и подаде оставка като зам. министър на енергетиката“, коментира Мирчев за Първанов.

Затова отново отправих парламентарен въпрос към министъра на енергетиката за смяната на г-н Първанов като представител на България в Лукойл. Отговорът на министъра – такава смяна се подготвя и ще бъде обявен конкурс“, допълва депутатът. И декларира намерението на ДБ да настоява пред Христов това да се случи до края на месеца.

КОЙ Е КРАСИМИР ПЪРВАНОВ

Махат стария притежател на "златната" акция в Лукойл, заради който България загуби милиарди

Името на Първанов изплува през 2019 г. след като сайтът „Биволъ“ съобщи за трима високопоставени участници в изпълнителната и съдебна власт, както и регулаторите, които фигурират в справки на Имотния регистър като клиенти на „Артекс“, придобили апартаменти по непазарни цени. Апартаментът на Първанов е най-евтиният до този момент. Той е придобит на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. заедно с два гаража – от 18,9 кв.м. и от 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или само за 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. “Тинтява”, където е и единият от апартаментите, закупени от Вежди Рашидов.

Красимир Първанов е бивш шеф на НЕК, а името му се свързва със загубата на арбитражното дело, заради което което България бе осъдена да плати 1,2 милиарда лева за АЕЦ „Белене“. Първанов бе номинация на „Обединени патриоти“, като четири работодателски организации се обявиха против назначаването му за зам.-министър. Тогава Валери Симеонов настоя за назначението, а премиерът Бойко Борисов го подписа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *