НОВИНИ

Граничар показа скъсаните си панталони: Ето така пазим България СНИМКА

Граничен полицай, който е командирован в една от най-големите регионални структури на „Гранична полиция“ – Елхово, разказа пред BG VOICE, че им се налага да пазят българската граница със скъсани панталони и почти никаква екипировка.

Действащият служител, пожелал анонимност обясни, че има служебен пистолет, скъсан панталон, а обувките му са от пазара.

Единственото, с което разполага, дадено му от вътрешното ведомство е яке с отличителни знаци, както и белезници, с които да задържа евентуални нарушители. Неговият колега – 35-годишният сержант Петър Бъчваров беше убит от трафикатни.

Той е прострелян в главата, след като е светнал с фенера си към пролука в оградата с Турция. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че има двама задържани турски граждани – извършител и помагач.

„Говорят, че трябва да имаме „умна граница“. Това ще рече, че не трябва да разчитаме на физически заграждения, каквито искат да изграждат – бетонни стени и телени огради. „Умната граница“ предполага оборудване като уреди за нощно виждане, скенери и локатори, с които да виждаме нарушителите още преди да са навлезли на българска територия.

Вместо това имаме само едни скъсани панталони, а вече говорят за стотици милиони, които ще се отпускат за построяването на нови стени“, разказва униформеният със скъсаните панталони.

Той дори изпраща снимка от свое дежурство на границата с Турция, която се явява и външна граница на Европейския съюз. На нея се вижда, че левия крачол на служебния му панталон е скъсана, а десния му е закърпен, и то с подръчни средства.

„Зимата ни е студено, а лятото умираме от жега. Има колеги, които са екипирани добре – със зимни и летни униформи. Ние, които сме на „заставата“ обаче, нямаме такива привилегии. И зимата, и лятото носим едни и същи униформи. Под служебните якета слагаме поларени блузи, а зимата просто слагаме по-дебели чорапи.

Единственото ни защитно средство, ако може така да се нарече е служебния пистолет, който обаче нямаме право да използваме, дори нарушител да ни нападне. Тогава ще ни съдят за убийство, нищо, че пазим границата на Родината. Предупреждаваме по няколко пъти, а след това можем евентуално да произведем предупредителен изстрел във въздуха“, разказва дългогодишният служител в системата на МВР.

Той допълва, че летата са горещи, а зимните дежурства изключително студени. Налага им се да спят по колите като ги палят от време на време, а след това ги гасят, тъй като нямат достатъчно гориво, за да работи колата цяла нощ, а след това да се приберат и да предадат смяната на следващите колеги.

„Зимно време спим с одеала в колите. А от нас се очаква да сме бодри и на крак и да обхождаме границата. Как да стане?“, пита се той.

Той все пак не отрича, че все пак има някакъв напредък в оборудването, тъй като до преди няколко години са нямали и нормални автомобили. В момента те разполагат с високопроходими коли, които са ново производство и са далеч по-надеждни от предишния автопарк на „Гранична полиция“. Горивото за тях обаче не е неограничено и има само толкова, колкото да отидат до поста си и да се върнат обратно.

Не малка част от българските граничари нямат подходящи обувки, за да обхождат границата на България, но за сметка на това ръководството на „Гранична полиция“ преди години се похвали с придобиването на няколко уреда за локализиране на радиокативни вещества и материали. Те бяха дарени на България по програмата „Втора линия на защита“ на Департамента по енергетика на САЩ по времето на Доналд Тръмп.

Уредите все пак влизат в употреба. Само за година са предотвратени 28 случая на възможна контрабанда на ядрени материали.

Само миналата година това оборудване е използвано успешно от Гранична полиция за предотвратяване на над 28 случая на възможна контрабанда на ядрени и радиоактивни материали, е изтъкнал по време на срещата Джъстин Фрийдмън – съветник в посолството на САЩ в София. Той отбелязал, че програмата е малък, но много важен компонент в двустранното стратегическо дългосрочно партньорство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *