ЗДРАВЕ

Какво ще се случи, ако ядете зелени банани всеки ден?

Учени от университетите в Нюкасъл и Лийдс установиха, че яденето на леко зелен банан всеки ден намалява риска от развитие на някои видове рак с 60%, по-специално на червата, яйчниците, стомаха, матката и панкреаса.

Всичко това благодарение на устойчивото нишесте, което съдържа. Плодът обаче засяга само определена група хора. Изобщо поредното изследване, което заслужаваме.

Учените са изследвали 1000 души със синдром на Линч, генетично заболяване, което увеличава риска от някои видове рак. Проучването показва, че един неузрял банан на ден намалява риска от заболяване, особено при тези, които имат предразположение към всякакъв вид рак.

Устойчиво нишесте се намира и в овеса и боба. Според проф. Джон Матерс от университета в Нюкасъл това вещество има най-голям ефект в горната част на червата – при рак на хранопровода, стомаха, жлъчните пътища, панкреаса и дванадесетопръстника. Матърс добави, че това страховито заболяване в горната част на стомашно-чревния тракт е трудно за диагностициране, така че откритието е особено важно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *