ЗДРАВЕ

Ако спиш през деня увеличаваш с 40% риска от деменция и болестта на Алцхаймер

Учени от Калифорнийския университет смятат, че продължителният сън през деня може да повлияе неблагоприятно на състоянието на човека.

Както пише китайският портал Sina, позовавайки се на техните думи , изследователи, които са наблюдавали дневния режим на 1401 доброволци в продължение на 14 години, смятат, че навикът им да спят през деня провокира деменция и болестта на Алцхаймер.

Учените записват състоянието на доброволците по време на сън, като същевременно наблюдават когнитивните им способности.

Оказва се, че 75% от хората с възрастта все повече спят през деня, а продължителността на дневната почивка също нараства. Изследователите отбелязват, че рискът от болестта на Алцхаймер също се увеличава съответно.

Шест години след началото на експеримента 24% от доброволците развиват деменция – сенилна деменция. В същото време, разбира се, по-рано нормалните когнитивни способности, тоест функциите за получаване и овладяване на информация, пострадват.

Изключвайки всички останали причини, изследователите установяват, че основният фактор е честият и дълъг сън.

Тези от доброволците, които спят повече от час веднъж седмично (поне), са изложени на риск от мозъчни заболявания, свързани с възрастта, 40% по-често от тези, които са имали по-малко „сънлив“ режим.

В същото време опонентът на учените Чин Джу, професор в Института по традиционна китайска медицина в Юнан, смята, че дневният сън подобрява здравето, тъй като има благоприятен ефект върху имунната система и ефективността на труда.

В резултат на това китайските журналисти стигнаха до извода, че е възможно да се спи през деня, важно е колко често и колко дълго.