СВОБОДНО ВРЕМЕ

2-годишно момченце с рак няма да умре, защото лекарите правят невероятно откритие

Едно от най-трудните предизвикателства, пред които може да се изправи едно семейство е да диагностицират детенцето им с ужасна болест.

За Орла и нейното семейство от Англия това предизвикателство става реалност, когато тя е само на 20 месеца. През есента на 2022 г. лекарите съобщават на семейството възможно най-лошата новина – Орла има медулобластом – вид мозъчен тумор.

 

Малката Орла е прекарала по-голямата част от живота си в болница. Както тя, така и родителите ѝ са били изправени пред изтощителна битка с болестта.

Тя страда от рядка мутация на медулобластома и поради рядкостта на мутацията лекуващите я лекари, включително родителите ѝ Наоми и Адам, са уведомени, че не са сигурни точно кой метод е най-добрият за лечение на болестта ѝ, тъй като в Европа няма регистрирани други случаи на тази мутация.

“Сърцераздирателно е да виждаш едно малко дете, толкова болно, да се бори отново и отново. Да гледаш безпомощно как детето ти изпитва болка и как му дават допълнително морфин, за да спрат писъците му, или как му дават токсични химикали, ще преследва мен и Адам до края на живота ни.

Това е прекалено много за едно двегодишно дете. Орла трябва да си играе и да се учи да не замразява яйчници, защото цялата химиотерапия я прави безплодна…”, казва майката на детето Наоми пред The Sun.

Един от негативните странични ефекти от предишните лечения на Орла е, че сега тя е безплодна и изглежда, че в бъдеще няма да може да има деца.
Семейството сега се надява да ѝ бъде осигурено пробно лечение извън страната, където се надяват да получат по-конкретен отговор на въпроса как Орла може да бъде излекувана. В момента те работят със специалисти в Европа, за да намерят най-добрите възможности за лечение, и са започнали кампания за набиране на средства, за да си позволят предложеното пробно лечение.

“Шокиращо е колко малко се знае за това заболяване и колко недостатъчно се финансират изследванията на мозъчните тумори. Иска ми се да не се налагаше да събираме тези пари, това е последното нещо, за което искаме да мислим, когато нашето малко момиченце е толкова болно”, казва майката.

Без съмнение, семейството е решено да направи всичко необходимо, за да осигури на Орла възможно най-добрия шанс да победи болестта и да се върне към нормален, здравословен живот.

Битката на Орла с медулобластома показва не само силата на това малко момиче и нейното семейство, но и невероятната работа, която лекарите и учените вършат в борбата с рака. Въпреки че все още има много време, преди ракът да бъде напълно победен, истории като тази на Орла дават надежда за бъдещето.