НОВИНИ

Игри на властта: Прокуратурата като инструмент за политически манипулации

В политическата среда на България се разиграва силна конфронтация, като президентът и прокуратурата се превръщат в ключови фигури. Депутатът от ПП-ДБ, Явор Божанков, изразява съмненията си, че президентът е инструментът за блокиране на правителството, а прокуратурата играе активна роля в това устройство. Тези твърдения подлагат под въпрос независимостта на държавното обвинение, което изглежда да бъде повлияно от политически интереси.

В условията на нестабилност и напрежение, България се нуждае от формиране на стабилно правителство, но президентът исконно не подкрепя този процес. Това предизвиква необходимостта от промени в администрацията и начина, по който функционира. Изправена пред трудностите, страната трябва да преодолее недоверието и да намери пътя към изграждане на стабилно и ефективно правителство, насочено към интересите на нацията.

“Ако някой не иска България да има правителство, това е президентът. А инструментът, за да няма правителство, е прокуратурата. Не изключвам и чужди интереси да играят огромна роля. Изводите правя на база на това, което виждам. Няма как да твърдя нещо, което не мога да докажа, но така изглежда – че за пореден път държавното обвинение е по скоро играч в политическия процес, отколкото независим държавен орган.” Това заяви пред БНР Явор Божанков – депутат от ПП-ДБ.

“Президентът в прав текст излезе от конституционната рамка. Президентът би трябвало да съдейства и да е онзи медиатор, който да полага всички усилия, независимо дали е първи, втори или трети мандат, България да има правителство. Че Радев работи за поредното служебно правителство не е тайна, но не го беше заявявал така директно. За него Конституцията е някакъв досаден декор, изглежда. Атаките от президентството не са спирали, но това е техният връх”, коментира той относно връчения вчера втори мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ.

За записите, разгласени от Радостин Василев, Божанков изказа мнение, че разговорът не е излизал от нормални рамки:

“Ако всички се правят на ощипани, президентът е чувал и по-страшни разговори, но не е бил така впечатлен, сега обаче е силно притеснен, когато трябва да връчи мандат и България най-сетне да има редовно проевропейско правителство”.

Същото е и при БСП, добави депутатът от ПП-ДБ:

“Напуснаха залата не за да не гласуват съдебната реформа, а защото чули нещо, което така ги разтресло, че те чак напуснали залата. Преследват се други цели”.

“Президентът смени не просто административни ръководители, а служебният кабинет кадруваше на ниво редови горски служители. Президентът направи брутална чистка в администрацията”, отбеляза Явор Божанков. Според него това трябва да бъде поправено, но не може да бъде самоцел. По думите му голямата цел трябва да е промяна в администрацията и начина, по който тя функционира:

“Така не може. Тя е твърде тежка, тромава и неефективна”.

Всички осъзнават трудността на ситуацията, смята депутатът. Той обаче не е убеден, че “ГЕРБ работят за правителство или по скоро не искат да поемат отговорност за нови избори”.

Според него Мария Габриел има собствена тежест. Недоверието трябва да бъде преодолявано, защото нямаме друг избор, категоричен бе той.

“Имаме ясен план какво да правим в следващите месеци. Нови избори не дават решение. Те биха дали още гориво на президентската република. Нови избори биха дали и повече тежест на партии като “Възраждане”. Този мандат е единственият път пред България и ще направим всичко възможно, за да го реализираме”.