НОВИНИ

Поскъпване на тока заради скандални действия на служебния министър Росен Христов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

За 2022 г. цената на тока се е вдигнала с 3,6%, което е четири пъти по-малко спрямо годишната инфлация. Има опасност обаче токът да поскъпне повече заради действията на служебния енергиен министър Росен Христов в последните му дни на поста, пише „OffNews”

Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната енергийна комисия, където председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов представи първия отчет за дейността на регулатора от 2021 г. до настоящия момент. Причината за това са краткотрайните правителства и парламенти до момента.

Иванов информира парламентарите, че Росен Христов е пуснал на регулирания пазар 2 милиона киловатчаса електроенергия от ТЕЦ “Марица Изток 2”, която е два пъти по-скъпа, и в момента цената й се добавя към общия енергиен микс. Все още не е ясно с колко ще се увеличи цената на тока поради това действие, но изчисленията все още предстоят, добави Иванов.

Депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) Венко Сабрутев описа действията на Христов като “изненада от ясно небе”. Той заяви, че ПП-ДБ ще изчака изчисленията на регулатора за увеличението на цената на тока, след което ще потърси начини за компенсиране на това повишение, за да не се отрази неблагоприятно върху гражданите.

Според Сабрутев единствената възможност е да се използват средства от Фонда за енергийна сигурност.

По време на изслушването Иван Иванов заяви, че решенията на КЕВР са били “консервативни” с цел да се гарантира сигурността на енергийната система на България. Според отчета на комисията за 2022 г. повишението на цената на тока е 3,6%, което е четири пъти по-малко от годишната инфлация.

“Важно е да се подчертае, че ние не определяме цената на природния газ – КЕВР само утвърждава цената. Тя плътно следва цените на холандската борса и на Азербайджан, което позволява да се поддържа умерена цена на газа”, обясни председателят на КЕВР.

Бяха открити манипулации на борсата, а КЕВР наложи глоби на 6 компании в общ размер от 1,5 млн. лв., като най-голямата глоба беше наложена на Националната електрическа компания (НЕК).

Ако искате да виждате всичко от нас, последвайте ни в „Twitter” и в „Telegram”