ЗДРАВЕ

Хората след 60 години да забравят за този алкохол

Бира

Бира е една от най-популярните алкохолни напитки в света. Тя се прави от ечемик, вода и хмел. Бира съдържа около 4-5% алкохол.

Мит е, че бирата е безвредна заради ниския процент на алкохол. Напротив, бирата може да бъде много вредна за здравето, особено в напреднала възраст.

Бира може да увреди бъбреците, защото съдържа много оксалати. Оксалатите са вещества, които могат да образуват камъни в бъбреците.

Бира също така може да дразни стомашната лигавица. Това се дължи на съдържанието на въглероден двуокис в бирата.

Ако често сте злоупотребявали с бира, към старостта може да започнете да имате сериозни проблеми с ендокринната система.

Алкохолни коктейли

Алкохолните коктейли са напитки, които съдържат алкохол от различни източници, като водка, уиски, джин, ром, текила и т.н.

Алкохолните коктейли са много вредни за здравето, особено в напреднала възраст.

Черният дроб не може да се справи с натоварването, което му причиняват различните видове алкохол в коктейлите. Това може да доведе до увреждане на черния дроб.

Алкохолните коктейли също така съдържат много захар, което може да повиши кръвната захар. Алкохолните коктейли са особено противопоказни за диабетиците.

Сладките алкохолни коктейли могат да причинят по-упорит махмурлук.

Пенливо вино

Пенливото вино, като шампанското, е много популярно в празничните дни. Въпреки това, пенливото вино не е толкова безопасно, както се смята.

Пенливото вино съдържа много въглероден двуокис. Въглеродният двуокис може да дразни стомашната лигавица.

В никакъв случай не пийте пенливо вино на гладен стомах. Това може да доведе до силно гадене и повръщане.

Некачествена домашна ракия

Много възрастни хора след 60 години се отказват от магазинния алкохол и си правят домашен. Това е добре, стига да е качествен домашен алкохол.

Некачественият домашен алкохол е много вреден за здравето. Той съдържа отровни примеси, които могат да разрушат стените на съдовете, да предизвикат болести на бъбреците, стомашно-чревния тракт и сърцето.

Високото съдържание на т.нар. сивушни масла в некачествения домашен алкохол е опасно, тъй като постепенно нарушават централната нервна система. Подобни симптоми често възникват при употреба на некачествен домашен алкохол.

Затова е важно да се прави качествена филтрация на домашния алкохол, преди да се консумира.

Как да се предпазим от вредата от алкохола

Ако сте на възраст над 60 години, е важно да ограничите консумацията на алкохол. Препоръчително е да не пиете повече от една чаша алкохол на ден за жените и две чаши алкохол на ден за мъжете.

Ако имате здравословни проблеми, е важно да се консултирате с лекар преди да пиете алкохол.

Важно е да запомните, че алкохолът е лекарство, а не хранителна добавка. Той трябва да се използва разумно и отговорно.