ЗДРАВЕ

5 прости правила, за да доживеем 100 години

Много хора дори не се надяват да отпразнуват 100-годишнината си. Напразно е така, защото да живееш дълъг и щастлив живот е много по-лесно, отколкото изглежда. Достатъчно е, след навършване на 40 години, да придобиете добри навици.

Яжте правилно

Пенсионерите от Окинава, архипелаг между Япония и Тайван, живеят средно до 85 години и почти не страдат от болести, свързани с възрастта. Всичко е свързано със здравословното им хранене, което почти не съдържа захар, сол и наситени мазнини. Окинавите ядат риба, ориз, водорасли, тофу и зеленчуци. И те никога не преяждат.

Не се сърди

През 2007 г. режисьорът Тим Самуелс създава рок група от възрастни хора. Екипът, който пее известни песни, разтърси британските класации и събра от Youtube над пет милиона гледания. Когато един от участниците в групата, 83-годишната Грейс Кук, беше попитана как успява да води такъв активен и жизнеспособен живот, тя отговори: “Прощавам всичко. Не знам как да се ядосвам на някого. “.

Спорт

Не забравяйте колко често отлагате спорта, имайки предвид факта, че „възрастта ви не позволява“. Междувременно през 2011 г. 100-годишният Робърт Маршанд кара с 23 километра в час стационарно колело. За сравнение средната скорост на колоездене е 12 км / ч. Рекордьорът призна, че никога не е пушил нито една цигара през целия си живот и се е опитвал почти да не пие алкохол.

Погрижете се за зъбите си

Често посещавайте стоматолога не само заради красивата усмивка, но и защото болестите на зъбите влияят негативно на сърцето, както и на когнитивните умения. Храната трябва да се дъвче, и тъй като възрастните хора често имат големи проблеми със зъбите си, те консумират само течна храна, което се отразява отрицателно върху способността за възприемане на информацията.

Отделете време за себе си.

Всеки ден консумираме огромно количество информация, общуваме с десетки хора и почти не прекарваме време насаме със себе си. Въпреки това, за вътрешната хармония, личното пространство е от съществено значение. Опитайте се да си подарите поне половин час на ден – разходка, слушане на музика, четене или рисуване. Основното нещо е, че по това време никой не ви разсейва.